Hitta diskussioner med liknande innehåll

Tråden för oss som vill tågluffa sommaren 2007

#1 2006-11-12, 09:10
Fennicum
Det har skrivits ett och annat om tågluffande även här på Flashback, men denna tråd tänkte jag skulle vara specifikt för oss som vill se Europa sommaren 2007, med de priser och rutter med mera som kan tänkas vara aktuella. Ett och annat förändras ju med årens lopp, och även om mycket är likadant som under 1980-talet är säkert mycket nytt också.

Någon som funderar på att tågluffa sommaren 2007? Vad vill ni se (pittoreska landsortsbyar, museer, nattklubbar i städer?) och hur hade ni tänkt resa (ekonomiskt, normalt, lyxigt?) med mera.
#2 2006-11-12, 12:48
Antonee
Yes, en sånhär tråd har jag längtat efter. Vi är några polare som funderar på att åka en månad i sommar. Själva tågresandet är ju faktiskt ganska billigt. 3500 kostar det att åka i hela europa i en månad va? Har en kompis som åkte förra året och han spenderade bara ca 9000 för ALLT på en månad. Dock tror jag inte att han levde ganska sunkigt men det tar vi gärna! Ska snacka lite mer med honom om hur han gjorde. Hoppas att denna tråden får ett långt liv.
#3 2006-11-12, 13:01
Pixbo7
Tjenare. Fan va gött med en tråd om detta. Har alltid varit nyfiken. Vore kul om någon kunde skriva en liten guide ang. vilka företag man ska ta kontakt med, hur man ska leva, vilka ställen man borde åka till för att inte missa något. Två små frågor jag har:

Skulle det vara möjligt att ta en vecka i t.ex. Sunny B eller på Kreta?

Det är väll inte SJ man ska ta kontakt med?

/ Pixbo7
#4 2006-11-12, 13:11
Fennicum
Zon A: Storbritannien, Nordirland, Irland
Zon B: Norge, Finland
Zon C: Danmark, Tyskland, Österrike, Schweiz
Zon D: Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Kroatien,Bosnien-Hercegovina
Zon E: Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg
Zon F: Spanien, Portugal, Marocko
Zon G: Italien, Slovenien, Grekland, Turkiet, båtbolaget Attica Group mellan Italien och Grekland
Zon H: Rumänien, Serbien-Montenegro, Makedonien, Bulgarien
Zon Global: Hela Europa förutom Sverige

Pris för 1 zon (max 25 år gammal), giltig 16 dagar: 1 860 kronor
Pris för 1 zon (över 25 år gammal), giltig 16 dagar: 2 720 kronor
Pris för 2 zoner (max 25 år gammal), giltig 22 dagar: 2 620
Pris för 2 zoner (över 25 år gammal), giltig 22 dagar: 3 770
Pris för Global (max 25 år gammal), giltig 1 månad: 3 660 kronor
Pris för Global (över 25 år gammal), giltig 1 månad: 5 190 kronor

Källa: http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=264&a=384&l=sv#

Ursprungligen postat av Pixbo7
Skulle det vara möjligt att ta en vecka i t.ex. Sunny B eller på Kreta?


Grekland är som du ser zon G, och Bulgarien zon H. Men du måste ju ta dig dit på något sätt också, så enklast vore väl om du köpte ett Global, har du inte hunnit fylla 26 än så tycker åtminstone jag att det är ett bra pris. Sen måste du nog betala för båtresan till Kreta dessutom eftersom det råkar vara en ö.
#5 2006-11-12, 15:43
Aaksel
Jag är jättesugen på att tågluffa, antingen inkommande sommar eller någon annan gång. Men det jag undrar över är följande.. Är det klokast att ta luffandet genom något resebolag eller liknande, då med fasta priser som du listade ovan? Det jag tycker vore mycket friare och skönare, vore att bara fara ner till något land och sedan bara ha bestämt vilka länder man vill besöka och sedan på egen hand ta ett tåg hit eller dit när man känner för det.

Någon som testat och kan säga om det inte är ett klokt val och att det är bättre med något annat alternativ?
#6 2006-11-12, 17:08
Fennicum
Ursprungligen postat av Aaksel
Någon som testat och kan säga om det inte är ett klokt val och att det är bättre med något annat alternativ?


Är du bara intresserad av zon D så skulle jag garanterat skippat att köpa ett kort, och skulle istället åkt buss. Det går regionalbussar mellan städer i östra Europa, och för en svensk är det ofattbart billigt. Man kan i princip åka buss mellan städer från Estland till Bosnien för säkert under tusen kronor. Dock är det nog lite lättare med stor ryggsäck ombord på tåg än på bussar.

Jag är inte övertygad om att man sparar pengar genom att köpa biljetter separat när man reser i västra Europa. Då är det nog bättre att köpa Global. Det är ju en frihet i det också, enda som begränsar friheten är att man måste boka sittplats i förväg och bara har en månad på sig.

Det finns förstås en tredje möjlighet, och det är att flygluffa. Att gå in på internetcaféer och sitta på lur och spontanboka en sista minuten någonstans. Men då föredrar jag nog själv tåget.
#7 2006-11-12, 18:24
vargen_
Vad skulle allt kosta (resa,mat,husrum) för en resa av Zon Global genom
Sverige>Danmark>Holland>Frankrike>Italien>Sicilien>Grekland>Tyskland>Ryssland>Finland>Sverige
om vi säger att man stannar i varje land i 3 dagar?
#8 2006-11-12, 19:46
Metaxa
Jag är också inne på att tågluffa, men då inte förrän efter sommaren. Tanken är då att sommarjobba skiten ur en och tjäna kosing, sen åka lite när säsongen dippar och det inte är så mycket folk. Vad sägs om den idén?
#9 2006-11-12, 21:00
Antonee
Hur fungerar det när man har ett interrailkort? Är det bara att hoppa på ett tåg och visa upp kortet eller måste man boka i förväg?
#10 2006-11-12, 22:46
isch
Jag tågluffade en månad genom Europa somras och delar gärna med mig av mina erfarenheter om det nån som undrar något. Kan verkligen rekommendera tågluffande och den östra delen av europa.
#11 2006-11-13, 00:00
Antonee
Ursprungligen postat av isch
Jag tågluffade en månad genom Europa somras och delar gärna med mig av mina erfarenheter om det nån som undrar något. Kan verkligen rekommendera tågluffande och den östra delen av europa.Okej va bra! Vi kan ju börja med min föregående fråga: Är det bara att hoppa på ett tåg och visa upp kortet eller måste man boka i förväg? Känner lite för att åka utan en resplan. Bara åka iväg med en karta typ
#12 2006-11-13, 01:08
fearzie
Ursprungligen postat av Antonee
Okej va bra! Vi kan ju börja med min föregående fråga: Är det bara att hoppa på ett tåg och visa upp kortet eller måste man boka i förväg? Känner lite för att åka utan en resplan. Bara åka iväg med en karta typ


Har samma fråga vore segt om man är tvungen att boka alla tåg i förväg och så märker man att man vill stanna en dag extra i Grekland t.ex. ;(