Hitta diskussioner med liknande innehåll

Latinamerika

#1 2006-12-19, 10:51
yeahman
Vilket land i Latinamerika tycker ni är trevligast?

Berätta gärna erfarenheter ni har därifrån. Är fett sugen på att åka dit faktiskt.

Vad bör man tänka på ,etc? Hur är kvinnorna?
#2 2006-12-19, 13:18
Ghazi
Jag har varit i Guatemala och Honduras. Över lag kan jag säga, både från egna erfarenheter och andras, att folk är riktigt trevliga. Man får i princip alltid hjälp om man frågar, och de försöker alltid kommunicera med dig. Om du har kunskaper i spanska kommer du ha jävligt stor nytta av dem. De gånger jag reste runt själv, var det ALLTID någon på busstationen/bussen som började prata med mig. Folk verkar mycket öppnare och intresserade än västerlänningar.
Vad gäller kvinnorna var nog Hondureñas snyggare... Jag hade turen att sitta på en bussstation när en "beauty-pageant" på ca 150 brudar kom in, och just då önskade jag att jag hade varit född och uppvuxen i Honduras... Helt sanslöst. Guatemala är fattigare, och kvinnorna något oformliga tyvärr.

Vad du bör tänka på är att inte bli lurad. Alla blir det någon gång, och så har man väl olika referensramar. Att betala 300SEK för att åka fyra timmar med minibuss, när du får samma resa för 50SEK är helt galet. Minibussar är också totalt värdelösa komfortmässigt. Själv blev jag lurad på gränsen mellan Guatemala och Honduras, när jag trött och extremt bakfull lyckades bli blåst på 500kr av en minibussförare... Var vaksam med folk, ha koll på priser och växlingskurser och var informerad.
Men för guds skull bli inte rädd! Många resenärer i latinamerika har hört så mycket skit om hur farligt det är, hur ofta man blir rånad och så vidare. Detta är oftast bullshit. Det enklaste sättet att undvika rån och gängverksamhet, är att vara informerad och agera smart. Folk som ser ut som amerikanska turister med en fet plånbok blir oftare rånade än backpackers som har 10 kilo smutsig tvätt i ryggsäcken. Åk taxi i huvudstäderna om du inte vet med 100% säkerhet att det är ofarligt att gå. Ta aldrig med mer pengar än du behöver. Börja inte tjafsa med latinos när du( och dom..) är full. Agera smart som sagt.

Jag var borta i tre månader, och på den tiden blev jag inte rånad, hotad eller slagen. Jag kände mig tvärt om säker varenda sekund, eftersom jag alltid hade information om vad jag skulle undvika, vart jag skulle åka osv.

Om du åker till Guatemala och Honduras så kan jag tipsa om ett helt gäng med saker:

Semuc Champey, en extremt vackert naturfenomen med naturliga pooler mitt i jungeln

Fuentes Georginas och Los Baños, varma källor i högländerna

Quetzaltrekkers i Xela, enda sättet att se Guatemala som det egentligen ser ut.

Plugga spanska i Antigua, respektive Xela. Jävlig kontrast där, i Xela LÄR du dig spanska, i Antigua LÅTSAS du plugga spanska medans du festar hedonistiskt

Bay Islands för att dyka, helt fantastiskt... Men ta det billigaste alternativet, ingen av dykskolorna har råd att dra ner på säkerheten, och alla ger samma undervisning.

Caye Cauklin, eller vad fan det heter, fick detta tips tusentals gånger. Har inte själv varit där men det ska vara himmelen på jorden. Ligger i Belize, men du kan komma dit från....

Livingston! Karibisk ministad som är så jävla sanslös! Här måste du dra och festa om du har vägarna förbi! Åk genom...

Rio Dulce, möjligtvis områdets vackraste landsskap.

Och jävligt mycket mer... Dock är de bästa reseminnena från ställen man oplanerat råkar besöka.

Lycka till med planeringarna!
#3 2006-12-19, 18:21
yeahman
Verkar schysst det du berättar. Funderar på att åka dit efter gymnasiet nångång.
#4 2006-12-19, 23:10
Guds son
Har varit i Mexiko sex gånger. Helt underbart land med trevligt folk, imponerande kultur, äckligt god mat och på de mer exklusiva ställena finner du exotiska drömlatinobrudar.

Testa gärna Cancún, Veracruz eller Acapulco om du är mer åt partyhållet. Vet inte hur det ser ut i dagsläget på de orterna dock. Gillar du kultur och vill besöka dylika ställen är huvudstaden ett givet alternativ. Även Taxco (mycket billigt silver i högsta klass) och Ixtapa. Teotihuacan (pyramiderna) får inte glömmas heller.

I huvudstaden är det en fördel om du kan spanska, då majoriteten inte besitter engelskan särskilt vidare. Klä dig inte så utmanande; d.v.s. ha inte på dina finaste plagg, skor och en dyr klocka. Jag garanterar dig att många kommer stirra. Mexiko City är trots allt lite farligare än trygga Sverige.

Är du i sällskap med en tjej och ni åker taxi; låt henne kliva in sist. Det har hänt att personer blivit kidnappade genom att taxin kör iväg då ena personen (mannen – "hotet") klivit ur.

Kan rabbla på bra mycket länge, men avvaktar.

Nå väl. Hoppas du gör att bra val.
#5 2006-12-20, 11:33
alpha bl
ghazi

jag förstod inte riktigt var xela ligger?
#6 2006-12-20, 13:48
Guds son
Ursprungligen postat av alpha bl
ghazi

jag förstod inte riktigt var xela ligger?


Hur är det med läsförståelsen? Det framgår tydligt att Xela ligger i Guatemala.
#7 2006-12-20, 17:32
Ghazi
Ursprungligen postat av alpha bl
ghazi

jag förstod inte riktigt var xela ligger?

Oj fan, Xela är lokalformen för Quetzaltenango. Quetzaltenango är spanska och betyder något i stil med "platsen där quetzalfåglarna finns", och Xela är maya för en förkolonial stad som låg på samma plats. Eftersom 60% av befolkningen är maya, används det äldre namnet. Staden är Guatemalas andra största stad och ligger i västra höglandet.

Ursäkta, det framkom inte riktigt från mitt tidigare inlägg .
#8 2006-12-20, 18:26
pato
Costa Rica är mitt favoritland. Fina stränder, bra surfing, underbar natur och relativt säkert. Dock inte så billigt och en hel del turister.

Jag har också varit i Nicaragua, Peru och Ecuador och alla ställen har varit bra på sitt sätt.
#9 2006-12-23, 11:04
yeahman
Någon som varit på Cuba?
#10 2006-12-24, 01:08
Casapro
Nej men varit i Argentina, Chile och Colombia...säger bara åk ner dit!!
#11 2006-12-26, 14:14
rogerlanzac
Har samma planer som dej. Nästa höst/vinter tänkte jag flyga till Kalifornien och därifrån ta mej neråt genom mellan- och sydamerika ner till Argentinga/södra Brasilien. Vet inte om det är möjligt att åka hela den sträckan med buss/tåg, eller om man måste flyga. Dessutom skulle jag vilja åka förbi Kuba. Hur tar man sej lättast från Kalifornien/Mellanamerika till Kuba? Går det att åka båt?
#12 2006-12-26, 15:59
Ghazi
Ursprungligen postat av rogerlanzac
Har samma planer som dej. Nästa höst/vinter tänkte jag flyga till Kalifornien och därifrån ta mej neråt genom mellan- och sydamerika ner till Argentinga/södra Brasilien. Vet inte om det är möjligt att åka hela den sträckan med buss/tåg, eller om man måste flyga. Dessutom skulle jag vilja åka förbi Kuba. Hur tar man sej lättast från Kalifornien/Mellanamerika till Kuba? Går det att åka båt?

Bäst är nog att flyga, det finns relativt billiga flyg från de större flygplatserna. Dock vet jag inte om Kuba är så turistvänligt... även om jag har hört jäkligt mycket gott om landet som sådant