Hitta diskussioner med liknande innehåll

Wien, sevärdheter och övriga frågor

#1 2007-05-21, 23:53
lowride
Hade tänkt dra en vecka till Wien i slutet av augusti. Jag är intresserad av arkitektur medan min flickvän är konstintresserad. Således skulle jag vilja ha tips på vad man kan tänkas kolla på när det gäller sevärdheter/museum osv inom dessa områden.

Övriga frågor

1. Hur bra tar man sig fram på engelska, går det att göra "basic" saker som att beställa mat osv utan större hinder? Är de lika dåliga på engelska som i Tyskland?

2. Priser på mat, alkohol osv?

3. Är det mycket turister i Wien, dryga amerikaner osv?
#2 2007-05-23, 18:31
bodik
1. Förvånansvärt kan alla mycket god engelska i Österrike till skillnad från Tyskland. Du kommer utan problem kunna ta dig fram i Wien med engelska.

2. Wien är en rätt så dyr stad kan man säga. Priserna varier dock ganska kraftigt. Finns flera fastfood-ställen över hela Wien. Kebab/pizza på Mariahilfestrasse går nog på ca. 5 EURO. Kan ju tänka mig att det är billigare utanför stan.

Vad gäller dricka så är det givetvis billigare än i Sverige. Finns div. erbjudande i affärer o.s.v. För 8 kr får du nog en bira i affären.

Annars kan du ju alltid gå till Bermudadreick ( ligger vid Schwedenplatz ). Ett område med flera krogar och barer med billiga priser. Ofta erbjudande såsom en drink - 1 euro, eller drick hur mycket du vill för 10 EURO o.s.v. som sagt. Ett bra ställe om man vill få en billig fylla.

3. Finns en hel del turister i Wien, jopp. Men kan nog inte påstå att det överflödar av dryga amerikaner. Aldrig haft bekymmer med det iaf.

...

Vad gäller sevärdigheter/museum, så kan du ju kolla upp det mesta på nätet. Finns rätt mycket i Wien. Men jag kan nog tipsa om SCHÖNBRUNN SCHLOSS (slottet), samt OSTERMARKT som också ligger där - är ett absolut MÅSTE!

Sedan så bör du besöka HOFBURG, PRUNKSAAL, HELDENPLATZ och Nationalbiblioteket ! Besök även KAPUZINERGRUFT och Kunsthistorisches-naturhistorisches Museum (konst-, naturhistoriska museum). ! och GIVETVIS kan du inte missa STEFANSDOM, symbolen för Wien !


Är det något mer du undrar, skriv gärna, så ska jag försöka svara !
#3 2007-05-23, 19:36
skinner5000
Wien är egentligen det perfekta om man är intresserad av arkitektur och kultur. Stan har liksom båda i en skön mix. Det är en gammal stad med ett modernt sinne.

Spanische hofreitschule (Spanska ridskolan) är ju också värd ett besök. Sagolikt ridhus med mycket vackra hästar (jag är inte hästtypen precis, men jag tyckte det var hur häftigt som helst).

Annars är det hur trevligt som helst att bara vandra runt i de centrala delarna av stan som är mycket gamla.

Wien har gamla delar, mellangamla delar, 60-talsdelar och moderna delar. Stan är annars full av slott, palats och gamla kulturbyggnader (teatrar, operor osv).
#4 2007-05-23, 19:40
bodik
Ursprungligen postat av skinner5000
Wien är egentligen det perfekta om man är intresserad av arkitektur och kultur. Stan har liksom båda i en skön mix. Det är en gammal stad med ett modernt sinne.

Spanische hofreitschule (Spanska ridskolan) är ju också värd ett besök. Sagolikt ridhus med mycket vackra hästar (jag är inte hästtypen precis, men jag tyckte det var hur häftigt som helst).Jopp, Wien är underbart.

Spanska ridskolan är värd ett besök. Men man ska se till att få se självaste SHOWEN... En träning på spanska ridskolan kommer verka rätt tråkig ifall man inte är insatt i hästar och deras rörelser.
#5 2007-05-23, 20:40
jumpcut
Nu var det många år sedan jag var där, men jag kommer ihåg ett hus som var byggt helt utan räta vinklar och såg helt vridet ut. Eller om det var ritat utan linjaler... Någonting skumt var det iaf.

På tal om arkitektur... Lär väl iofs vara rätt känt?
#6 2007-05-24, 18:51
Ernst_Busch
Ett tips om du vill få lite lokalfärgnad (kräver iofs åtminstone basala tyskkunskaper troligen) är att bege sig till marknader som exempelvis Karmelitermarkt i närheten av Schwedenplatz eller Volkertmarkt i andra Bezirket. Massor av små gutbürgelicht inrökta kaféer med en del sköna snubbar.


Wien är inte så dyrt utanför erste Bezirk, och möjligtvis inklusive det nionde och åttonde (rikemanskvarter). Många turister hittar dock inte utanför Ringstrasse, och det är ju synd om dem. Kärntnerstrasse och Mariahilferstrasse är de stora och svindyra shoppninggatorna.Men för att sluta svamla då... Engelska fungerar i stort sett överallt, åtminstone där de stora turistattraktionerna finns. Att gå på restaurang kan sluta på precis vad som helst, i de andra-tredje osv Bezirken inte så långt utanför ringen hittar du ofta små inrökta ställen som serverar ypperlig mat för 6-7 euro portionen. Ölen kostar 2,6-3 euro halvlitern (krügerl) beroende på om stället betalar moms eller ej. Turisterna håller sig främst innanför ringen + Schönbrunn som sagt var. Men den som är arkitekturintresserad bör absolut inte missa Karl-Marx Hof, byggt på 1920-talet som en del av världens första miljonprogramssatsning. Ett enormt byggnadsverk som ligger på U4 Heiligenstadt (slutstationen på U4). Enormt, kan jag bara säga.
#7 2007-05-24, 19:04
themayor
Ursprungligen postat av lowride
Hade tänkt dra en vecka till Wien i slutet av augusti. Jag är intresserad av arkitektur medan min flickvän är konstintresserad. Således skulle jag vilja ha tips på vad man kan tänkas kolla på när det gäller sevärdheter/museum osv inom dessa områden.

Övriga frågor

1. Hur bra tar man sig fram på engelska, går det att göra "basic" saker som att beställa mat osv utan större hinder? Är de lika dåliga på engelska som i Tyskland?

2. Priser på mat, alkohol osv?

3. Är det mycket turister i Wien, dryga amerikaner osv?


Var ett par dagar i wien för nått år sedan, och det är enligt mig en fantastisk stad!
Gillar man arkitektur är det bara att vandra runt i staden och se alla gamla vackra 1800 och tidiga 1900-tals hus, de är överallt. Stephansdom är ju ett bra exempel på fantastisk gotik, men även utanför turistfällestråken finns det mycket vackra kyrkor och byggnader.

För konst, så är alla museer med konst samlade i museumquartier. Ta tunnelbanan dit, sen är det bara att välja och vraka. Själv tyckte jag leopoldmuseum var klart bäst.

Schönbrunn är ett fint slott som det verkligen är värt att ta en titt på. Om ni vill ta en mindre utflykt, så ta tåget mot flygplatsen och hoppa av vid zentralfriedhof. En av de största och äldsta kyrkogårdarna jag har sett, otroligt vackert att gå runt och titta på.

Gällande dina frågor, engelska funkar utmärkt.

Mat och fika är svindyrt mitt i centrum. ta en promenad på en kvart norr om centrum så finns det mkt billigare ställen där.

Det är även i centrum alla turister hänger, så om ni bara lämnar absoluta centrum så kan ni gå runt rätt lugnt.

Till sist, när jag var där betalade jag inte tunnelbanan en enda gång. Inga kontrollanter alls. Vet inte om det är så fortfarande, men ni kan ju hoppas!
#8 2007-05-24, 19:59
qrac
Det bästa med Wien är att alla låter som Arnold Schwarznegger när de pratar engelska. Jag stannar oftast i Wien för att äta när jag bilar ner till Sydeuropa. Man känner sig som hemma i staden och centrum är riktigt nice.
#9 2007-05-29, 22:07
Ernst_Busch
Angående tunnelbanan: Jo, det stämmer att de inte har spärrar till tunnelbanan. Precis som det skall vara.

"Schwarzfahren" kostar 60 euro i böter, U-bahnvakterna kan dock inte göra något utan de har i stort sett inga befogenheter alls,varken kvarhålla er eller tvinga er till något. Då är det värre om vakterna är tillsammans med polisen. Men det händer typ aldrig.
#10 2015-04-27, 15:44
uffeoboy
Bump!

Nu är det ju några år sedan det skrevs i tråden så, hur är det med priser på öl och mat nuförtiden?
#11 2016-12-22, 12:06
Bump!

Jag ska till Wien över nyår med min flickvän och tar gärna emot lite tips på saker att göra.
#12 2016-12-22, 13:25
Badbrain
Som många tidigare har nämt så finns det mycket bra ställen runt om schwedenplatz, vilket är ett trevligt och billigt område om man inte tar första bästa ställe vid Donau utan rör sig mer in i kvarteren så kan man hitta riktigt trevliga genuina ställen. Lite förvånad över att ingen har nämt pratern tidigare vilket är ett stort nöjesfält i gammal stil med mycket historia utan grindar eller inträde osv vilket gör det till en stor mötesplats, perfekt ställe att fira nyår på. Sen är väll schönbrunn slottet med tillhörande djurpark samt stephansdom två måsten antar jag. Kan tillägga att det är jävligt billigt att åka taxi.