Hitta diskussioner med liknande innehåll

Bratislava

#1 2007-06-10, 19:07
maaac
Hejsan
Jag komma under sommaren tågluffa i europa tillsammans med en vän och vi planerar att bla besöka Bratislava.
Så jag undrar om det är nån forumskribent som ahr nån erfarenhet från denna stad om tex resaturanger, krogar, nattklubbar, hostels, olika stadsdelar
#2 2007-06-11, 02:15
Ernst_Busch
Bratislava - En f.d. förort till Wien som genom 1900-talets politiska virrvarr blev en huvudstad. Och det märks väääldigt tydligt när man går omkring där. Bortsett från Petrzalkas betongghetto, slottet och Donaubron med restaurangen UFO i pylonens topp, så andas hela gamla staden av en rejäl småstadskänsla. Husen i centrum är ganska ointressanta, påminner om en förvuxen centraleuropeisk småstad med små hus i 2-3 våningar. Efter slottet och UFO (även nattklubb) har du klarat av alla sevärdheterna i staden. Petrzalka är intressant för att det är ett av östeuropas största betongghetton, beläget på andra sidan Donau, med lika många invånare som hela Uppsala. Ganska enahanda med tiden dock, men kan vara en intressant promead för det.

Det som är billigt i staden är - ölen (pivo) och maten. En lunch med en halvliter öl och en dagens går på 50-55 och då står ölen för kanske en tia av kostnaderna. På lokal kostar ölen cirka tian och drinkarna ca 30-40 SEK (ggr 3,5 = slovakiska koruna, så en öl = 30-40 slovakiska). Staden är full av britter tack vare lågprisflygen, så engelska kommer ni långt med även om det är ännu bättre om ni även talar tyska. Allt annat, såsom elektronik, mataffärer med ungefär samma utbud som Österrike etc är något billigare än Sverige, men knappast upphetsande. Räkna alltså inte med att hitta billiga kläder eller göra rekordfynd utom när det gäller alkoholen, när jag var där ville de ha över hundra spänn för en t-shirt som de tog ungefär 5 euro för i Wien...

Eftersom ni åker tåg, kommer ni antingen på Hlanica Stanica (huvudstationen) som ligger en bit norr om centrum. Stationen andas östeuropeisk efterkrigstid, mörk, trång och sjaskig. Den andra stationen ligger i Petrzalka, och då hamnar ni mitt i betongghettot med ca en halvannan kilometers promenad in till centrum.


Jag vet inte vad ni är ute efter, är det bara billig alkohol men en riktig gammal-kommunist-europeisk storstad ni letar efter hade jag hellre rekommenderat Budapest eftersom det är minst fyra gånger större i alla avseenden, Bratislava är storleksmässigt någonstans mellan Malmö och Göteborg. Är ni ute efter att beskåda vackra byggnader i en storstad men uppleva att alla krögarna pratar slaviska kan ni lika gärna åka till Wien. Bratislava är en dagsutflykt från Wien över en dag, men inget jag någonsin känner att jag skulle vilja stanna mer igen. Det var kul att ha sett det, och nu behöver jag inte längre göra det.
#3 2007-06-11, 13:31
maaac
Alright, tack för ett bra och utförligt svar.

Men hur är det med nattlivet, finns det några sjyssta nattklubbar eller är det bara krogar och restauranger som representerar nattlivet i bratislava?

Jag hade aldrig trott att Bratislava skulle slå Budapest i något avséende då jag besökt budapest tidigare och den staden är fan bland dom grymmaste man besökt, men som du själv skrev så vore det kul att ha sett Bratislava också
#4 2007-06-11, 21:33
Ernst_Busch
Nattlivet håller igång hela natten, men det är fullt med britter som svämmat över hela stan (och hostellen) p.g.a. deras en-punds-flygbiljetter, så räkna inte med att få några skönheter i säng

Nu var jag bara på UFO av klubbarna, men jag fick inget intryck av att resten av stan skulle vara så mycket bättre.
#5 2007-06-12, 23:35
smacksmack
är det lättknullade brudar i bratislava???
#6 2007-06-15, 19:10
Ernst_Busch
Det är en f.d. förort full av britter. Du får dra dina egna slutsatser av det.
#7 2007-06-15, 19:55
Kupsan
Ryanair kommer börja flyga dagligen till Bratislava. Eller enligt dom "Vienna".
#8 2007-06-16, 04:54
smacksmack
britterna är tdligen som största slamporna som finns, synd att dom är så jävla fula bara...
#9 2007-06-24, 00:16
yeahyeahyeah
Ernst_Busch > du verkar ha bra koll på Bratislava, vet du hur man tar sig smidigast till Bratislava från Wien? Och därefter hur man tar sig vidare till Budapest? Tåg, båt, buss? Priser, hemsidelänkar?
#10 2007-06-24, 12:15
Ernst_Busch
Bratislava har två järnvägsstationer med tåg till Wien, en i Petrzalka och en norr om centrum. T/o/R Wien-Bratislava kostar 14 euro. Kolla ÖBB.

ÖBB (=Österrikes SJ) kör till Budapest från Wien för 29 euro om de inte har något rabatterbjudande.
#11 2007-06-24, 16:31
juanez
Jag var själv i Bratislava sensommaren -04, då var engelskan inte ett språk jag skulle rekommendera någon att ta sig runt på. Det funkade inte på McDonalds ens en gång

Men saker o ting ändras ju...

Bratislava var dock den i särklass billigaste staden i öst-europa som jag besökt gällande vandrarhem, mat, öl, kläder. Elektronik är en död marknad.

Slotten var tufft o betonghettot också, utöver priserna så är det ingen stad man stannar länge i.
#12 2007-06-24, 19:02
Ernst_Busch
Ursprungligen postat av juanez
Jag var själv i Bratislava sensommaren -04, då var engelskan inte ett språk jag skulle rekommendera någon att ta sig runt på. Det funkade inte på McDonalds ens en gång

Men saker o ting ändras ju...

Bratislava var dock den i särklass billigaste staden i öst-europa som jag besökt gällande vandrarhem, mat, öl, kläder. Elektronik är en död marknad.

Slotten var tufft o betonghettot också, utöver priserna så är det ingen stad man stannar länge i.Nuförtiden finns det as-cheap-as-the-beer-tickets från England (Whizzair, Ryanair och allt vad de heter) så det är därför det kommer massor av britter dit.

Billigt är det inte, mit Ausnahmen öl och mat på restauranger. Så är det en kröka-helg i en f.d. förort man är ute efter så skall man åka dit.