Hitta diskussioner med liknande innehåll

Rumänien

#1 2008-01-22, 19:33
__carl
Jag och min flickvän planerar att resa till rumänien i sommar, och om allt går som det ska följer även 3 eller 4 av våra vänner med.

Så, vad gör man i rumänien? Jag är hyfsat intresserad av historia, så Transylvanien kommer helt klart att besökas. Vill även besöka medeltidsstäder och sånt.

Jag gillar även natur, skogar och bergsområden, men jag tror inte att någon av mina reskamrater delar detta intresse med mig.

Vad kostar saker där? Mat, husrum, en öl?

Kan jag räkna med att göra av med under 10.000 på 10 dagar (inkl. resans kostnad) eller är det bara önsketänkade från min sida att all nere i östeuropa är billigt?

Det skulle vara kul att resa runt lite, jag vill helst inte hamna i någon sunkig turistort där allt ser ut som hemma, fast sämre. Men, om man är ett gäng 18åringar som åker utomlands så blir det väl en del festande, så jag vill itne utesluta den möjligheten.

Tack på förhand!
#2 2008-01-28, 23:17
Fluffo
Jag och en polare var där en vecka i somras, vi var i Bukarest + Brasov med omnejd.

I Bukarest kryllar det inte direkt med sevärdheter, men det är coolt att vara där. Folkets palats är väl ett av få givna utflyktsmål. Ett besök på en rumänsk ligamatch i fotboll är också ganska annorlunda och kul.

Andra halvan av vistelsen spenderades i Transylvanien med Brasov som utgångspunkt. Finns många fina slott och borgar och mycket trevlig natur. Skippa arrangerade resor och satsa på att åka lokalbuss i stället. 20 ggr billigare och betydligt mer genuint (lite svårt att veta var man ska av bara... )

Kostnader: För boende gav vi 140 kr/natt i Bukarest och 120 kr/natt i Brasov (vi bodde på hostels). En lunch/middag kostade alltsomoftast ca 15 lei (≈ 45 kr) och för en halvliters öl betalade man allt från 6 kr (inhemsk restaurang på landsbygden) till 45 kr (importöl på mycket central pub i Brasov). Standardpris var väl ca 15 kr. Tågbiljett Bukarest-Brasov gick på ca 100 kr enkel resa och ett 10-resors tunnelbanekort i Bukarest kostade ungefär 20 kr tror jag. Hela resan gick på ca 5500 kr (varav flygbiljetterna stod för ungefär 2300 kr). Vi flög Arlanda-Amsterdam-Bukarest med KLM och det gick ganska smidigt (även om det inte direkt är as the crow flies).

Övriga turister man sprang på: amerikaner, irländare, kanadensare, spanjorer, italienare, engelsmän + några enstaka representanter för andra nationaliteter. Inte en enda svensk dock (därmed inte sagt att det inte fanns några, men vi såg inga).

Besvärliga saker som herrelösa hundar, zigenare, språkförbistringar och kriminalitet: drabbades inte av något sådant alls faktiskt. Visst fanns det en hel del herrelösa hundar, men de höll sig borta. Värmen var nog det värsta (stundtals outhärdligt i Bukarest).

Kan definitivt rekommendera ett besök!
#3 2008-01-30, 13:54
ih82w846
Jag trivs bra i Rumänien, så förutom att ha bott där en längre tid så brukar jag flyga till Bucharest och festa lite ibland. Men ett land som Rumänien upplevs bäst med egen bil, även om det är enkelt att ta sej runt med buss/tåg, lifta.
Jag flyger med http://www.cimber.dk direkt mellan KPH-Bucharest billigt och bra.

Sök Romania på denna sida så får ni upp trevlig läsning
http://www.gadling.com/bloggers/leif-pettersen
#4 2008-01-31, 18:24
ih82w846
Här är en sida med mängder av bilder, det är på landsbygden som gör Rumänien och Moldova väl värt ett besök.
http://www.karpatenwilli.com/foto.htm
#5 2008-03-13, 23:48
mountainman
ni som är nyfikna på rumänien, kolla in mitt nya forum:

rumanienforum.se
#6 2008-03-17, 12:59
ScabbedSaint
Liftade igenom Rumänien under 2 veckor förra sommaren.
Underbart land med underbara människor.
Tyvärr är Bukarest och dess befolkning skit men norröver i Transilvanien är folket helt sjukt underbara.

Rekommenderar Brasov och Sighisoara starkt.
Sen även att lyckas genomföra en tur över Transfagarasan är att rekommenderas.
#7 2008-03-19, 14:18
Harry Lonsdale
Jag bilade till och runt i Rumänien förra sommaren och det var helt grymt. Jag rekommenderar varmt att ni hyr bil när ni kommer dit så att ni kan se olika delar av landet. Vi var mestadels i transylvanien med Brasov som bas men var även en sväng i Bukarest där det räckte med en guidad stadsrunudtur innan vi drog vidare. Var även på Bukarest zoo, kostade under 5kr per person i inträde och ändå hade de tigrar, lejon, björnar mm. Men det var väldigt små och slitna burar så de mådde nog inte helt bra.

Om ni hyr bil så var beredda på att vägarna är i klass med rejält tjälskadade norrlandsvägar i bästa fall och att folk kör som idioter. Omkörningar i dolda kurvor och i krön är mer regel än undantag. Sen kan man närsomhelst köra ikapp en häst med vagn och tvingas tvärnita.

Det var lite svårt att göra sig förstådd på engelska i vissa lägen, framförallt på landsbydgen där det var helt omöjligt.

Kan även som ScabbedSaint rekommendera att ni kör Transfagarasan Highway upp till Balea Lake. Väldigt läckra serpentinvägar och på toppen ligger en glaciärsjö. Otroligt vackert.

Angående herrelösa hundar så var det väldigt vanligt men de enda hundar jag hörde skälla under 10 dagar i Rumänien var sådana som gick kopplade, de andra var väldigt lugna. Zigenare var mest i Bukarest men då hade vi en guide med oss som gjorde väldigt tydligt för dem att de inte var önskvärda, överlag var det ett väldigt stort zigenarhat i landet.

Det kan vara väldigt varmt i Rumänien på sommaren. På de 10 dagarna jag var där var det nog inte under 35 grader någon dag förutom uppe vid Balea Lake på 2000m på kvällen. Annars låg temperaturen mest mellan 36 och 42. 42 grader och vindstilla i en stad är väldigt varmt!
#8 2008-03-19, 14:26
Carl Serung
Frågan är varför man överhuvudtaget vill åka till ett zigenarnäste som rumänien??:o Får ni inte nog av allt pack och löst folk i sverige?
#9 2008-03-20, 03:33
Djoonas
1. Storslagen natur

2. Värde för pengarna, stundtals tokbilligt

3. Relativt oexploaterat som svensk turist
#10 2008-03-20, 04:04
joker
Ursprungligen postat av Carl Serung
Frågan är varför man överhuvudtaget vill åka till ett zigenarnäste som rumänien??:o Får ni inte nog av allt pack och löst folk i sverige?


Hmm... hade inte du varit på semester i Bulgarien?
#11 2008-03-20, 10:00
Carl Serung
Ursprungligen postat av joker
Hmm... hade inte du varit på semester i Bulgarien?


Jo, men det var ett stort misstag.
#12 2008-03-27, 01:00
ScabbedSaint
Rumänien har det "äkta" folket...
Ganska coolt att stöta på häst och vagnen på motorvägen (hmm... måste nog ändra mig där..) på... hmm... Rumänska motorvägen..