Hitta diskussioner med liknande innehåll

Stora tråden om Rom [/mod]

#1 2000-06-09, 01:59
Anders (old)
Jag skall till Rom , söker tips om boende, m m
#2 2000-06-13, 02:05
Maten är ganska dyr. Delvis för att romarna gärna äter flera rätter, och då blir ju matpriset automatiskt multiplicerat.
Det billigaste antas vara "hål-i-väggen"ställen.

Men det billigaste är faktiskt McDonalds! De är billigare än de allra billigaste italienska ställena!
Kinesrestaurangerna är också relativt billiga.

Bägge ställena tillhandahåller dessutom toaletter, något som är annars ganska sällsynt i Rom. (McDonolds fungerar i praktiken som offentliga gratistoar; men är alltså helt OK. Det är bara McD vid Pantheon som är underdimensionerad och överbelagd).

Reseguiderna talar mycket om att italienarna är mycket för dricks, 10-15 så snart man rör sig. I praktiken är det inte fullt så illa. Tips är vanligare än i Sverige, men man behöver inte överdriva. De går inte med handen öppet utsträckt framför sig, som de kan göra i USA. Däremot kan det omvända problemet uppstå: man vet ju att det antas att de skall ha dricks, men hur och när skall man överlämna den, när de inte går med handen framför sig?

Vanliga mataffärer är sällsynta i Rom. Kanske därför att de allra flesta romare bor ju inte i centrala Rom. Deras livsmedelsaffärer är egentligen delikatessbutiker.
En del vägrastställer har hyggliga butiker, några av varuhusen har välförsedda matvaruavdelningar (tex Coin).

Men annars är de flesta italienarna trevliga och bra att göra med, och det räcker långt med några vardagliga fraser för att klara sig som turist.
Och många kan faktiskt en del engelska.
#3 2000-06-15, 19:03
operator (old)
Äter man på mcdonalds när man är i Rom har man ju inte fattat mycket.

Ska man äta i Italien överhuvudtaget skall man unvdika ställen där det står "restaurang", det heter så för att det känns tryggt för turister, dom tar mer betalt, och har en mer kollektiv nisch över maten (mcdonaldsifierat om man säger så. Vill man äta bra mat på en restaurang så kostar det. Vill man äta bra mat utan att betala mycket - för det är faktiskt otroligt billigt att äta ute i Italien) - så skall man istället söka sig till tratterior, pizzerior, och austerior. Det är alltså ofta uppdelat i vilken typ av mat dom äter. Annars brukar det inte vara så specialicerat, poängen är iaf att man - oavsett vilket land man besöker - ska gå dit innevånarna själva går. Då får man smaka på den riktiga kulturen, till ett "vanligt" pris, och det är så man hittar de bästa ställena (såvida man inte definierar "bra ställen" till utbildade kypare, klassisk musik, och antika mahogny möbler).

Jag har själv hamnat på ställen som utifrån ser ut som vanliga hus och innuti som små charmiga bambas i italiensk stil, men där dom har den mest otroliga mat. Du får ett 10-tal rätter, hur mycket vin du vill, och bröd/ost till detta för under hundringen.

När det gäller boendet i Rom är detta väldigt dyrt. Har bara varit i Rom en gång, och då på ett avsides trestjärnigt hotell, men det kostade 1200:- / natten trots det. Behöver inte smaka för att kosta. Har inget direkt tips här baserat av erfarenhet, men kan ju tänkas att det kan vara billigare med ett hotell i utkanterna och åka taxi in till stan för sina utflykter, och ändå komma undan billigare. F.ö är det dyrt med hotell i hela Italien, ungefär jämnställt med svenska priser.
#4 2004-01-07, 22:57
Cyberax2k
Möta våren i Paris / Rom

funderar på att dra med min blivande flickvänn på en weekend till paris / rom o möta våren

hur kommer man billigast undan

bil / flyg


buss åker jag inte
#5 2004-01-08, 11:43
Jehova
RyanAir börjar flyga till Rom i vår.
#6 2004-01-19, 00:37
goman
Hej!
Någon som har något tips på vandrarhem i den eviga ungdomens stad. Faktorer som ingår i konceptet "bra" i det här fallet är - billigt, centralt, egna rum, trevlig personal och ingen 'curfew'. Tack på förhand.
#7 2004-01-19, 00:57
Kow
Jag var i Rom för ca 4 månader sen och besökte Heliga Birgittas gamla lya. Det visade sig visst att en svensk kyrka låg i det huset och om jag inte missminner mig så har dem även ett vandrarhem där.
Området heter Campi de Fiori vilket ligger i den södra delen av centrala rom.
#8 2004-01-22, 18:19
HackerHåkan
Jag var på en camping söder om Rom som va utmärkt men om dú ska åka nu i Januari är väl inte det ett alternativ. De anordnade fester som började när alla kom tillbaka från Rom på natten och det var bara en massa snygga chicks som inte ville bo på smutsiga vandrarhem inne i stan. Om du nu är kille kan det intressera dig ju.
#9 2004-01-22, 18:21
HackerHåkan
Jag glömde säga att det gick scyssta tåg dygnet runt och att det va asbilligt.
#10 2004-01-23, 10:59
snato
Var i rom förra helgen och bodde på ett billigt hotell precis brevid spanska trappan. Detta hotell var dock inte till för att man ska kunna supa på då det drevs av nunnor och låste grinden vid 22-23 någonting. Men det var billigt som fan och mnitt i rom. Bra om man bara ska åka å ta det lugnt. Kan ta reda på adress å telefonnummer om du är intresserad
#11 2004-01-23, 11:37
intran
Ursprungligen postat av snato
Var i rom förra helgen och bodde på ett billigt hotell precis brevid spanska trappan. Detta hotell var dock inte till för att man ska kunna supa på då det drevs av nunnor och låste grinden vid 22-23 någonting. Men det var billigt som fan och mnitt i rom. Bra om man bara ska åka å ta det lugnt. Kan ta reda på adress å telefonnummer om du är intresseradhumm, var inte du på OKÅ i lördags?
#12 2004-01-23, 12:14
goman
Ursprungligen postat av snato
Var i rom förra helgen och bodde på ett billigt hotell precis brevid spanska trappan. Detta hotell var dock inte till för att man ska kunna supa på då det drevs av nunnor och låste grinden vid 22-23 någonting. Men det var billigt som fan och mnitt i rom. Bra om man bara ska åka å ta det lugnt. Kan ta reda på adress å telefonnummer om du är intresserad


Tack som fan for erbjudandet, men det ar nog tankt att bli sent atminstone ett par kvallar.
Jag har hittat ett som jag tror funkar, men kom garna med fler tips, for jag har inte bokat nagot an.