Hitta diskussioner med liknande innehåll

Den stora Bukarest/Rumänien-tråden

#1 2008-02-22, 15:15
mountainman
En tråd om Bukarest/Rumänien, då jag bor här sen 3 år tillbaka och minst 2 år framöver.

Här kan allt om Rumänien i allmänhet och Bukarest i synnerhet diskuteras. Ska du åka hit på semester, undrar du något över livet här eller är Dacia din drömbil? Då är detta tråden för dig.

Kommer att lägga upp en enkel guide till vad jag tycker är värt att veta om Bukarest och/el. Rumänien, sådant som inte framkommer i alla vanliga guider. Jag kommer att uppdatera fortlöpande, kom gärna med önskemål om vad ni vill veta mer om.

Innehåll:
Del 1 - Flyg
Del 2 - Transporter
Del 3 - Boende

Del 1 - Flyg

Bästa flygval till Bukarest:
Direkt från Köpenhamn: cimberair.dk, sas.se (från 1 april 2008)
Direkt från Helsingfors: finnair.com

Från Göteborg: klm.se (via Amsterdam), malev.com (via Budapest)
Från Stockholm: lot.com (via Warszawa), klm.se (via Amsterdam), lufthansa.se (via Frankfurt).
Lågprisflyg finns tex. från Göteborg; wizzair.com, problemet är att du först flyger till Budapest, checkar ut, väntar x antal timmar, checkar in igen och flyger vidare till Bukarest, men rätt billigt kan du nog komma undan.


Del 2 - Transporter

Taxi från flygplatsen:
Alla flyg förutom lågprisvarianterna landar på "Aeroportul International Henri Coanda" (även kallad Otopeni International) otp-airport.ro, och ligger några km norr om Bukarests centrum, i området Otopeni.

Taxiresan in till centrum kan ta allt från 25minuter till 3 timmar (låter kanske helt absurt, men så sjuka kan trafikköerna bli här i Bukarest). Detta kan vara värt att tänka på vid bokning av flygresa (personligen anländer jag helst sent på kvällen under vardagarna. På lördag eller (framförallt) söndag är det inte lika nogräknat då trafiken minskas enormt mkt under helgerna.).

Min rekommendation när det gäller Taxi från flygplatsen är; Flytaxi, som står utanför terminalen med sina Peugeot PartnerŽs http://sv.wikipedia.org/wiki/Peugeot_Partner. Denna firma har visserligen monopol på att stå utanför flygplatsen och är nästan dubbelt så dyra som de bra taxifirmorna i centrum. Men då priset in till centrum ändå inte blir så högt; ca 60-70ron (170-200kr) vid bra trafiksituation, och upp till 100ron (ca 280kr) vid mkt trafik, känns detta som det bästa valet. Du kan dessutom se det som att du betalar lite mer för bättre komfort och för en taxibil med tillräckligt stort bagageutrymme för dina väskor. Alternativet är att förhandla med någon av alla taxichauförer som står inne i transit-hallen; var dock beredd på att bli lurad, och dessutom få åka i en Dacia (modell äldre), med väskan i knät.

Du kommer med 99% säkerhet inte att bli lurad när du åker med "Fly Taxi", men priset blir lite högre jämfört med en billigare firma där risken för att blir lurad är mycket högre.

Landar du däremot på den lilla flygplatsen "Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu" (http://www.baneasa-airport.ro/) så ska du verkligen vara på din vakt. Oftas står där bara riktiga "skojare" (läs: svindlare) till taxichaufförer, som kan ta upp till det tiodubbla priset. Titta efter prisskylten utanför bilden (oftast placerad längst fram), normalt pris är ca; 1,4Lei-1,9lei/km

Buss från flygplatsen:
Biljett kan köpas en trappa ner i transithallen (där du kommer ut). Kostar troligtvis runt 15-20kr ToR, och är inget jag någonsin skulle utsätta mig för. Även då bussarna kan (notera "kan") vara moderna så kommer du få utstå en trängsel du inte vill vara med om med 2 samsonitväskor i vardera hand. På sommarna blir det också ohyggligt varmt, och du kommer önska att du hade spenderat 150kr till på en luftkonditionerad taxi.

Taxi i centrum:
Titta alltid efter normalpris (ca: 1,4-1,9lei/km)
Undvik bilar utan firmanamn på (då de nästan alltid ligger mycket dyrare i pris). Exempel på bra firmor är; Apolodor, Leone, Cobalcescu, Meridian, Cristraxi, Perrozzi, Proftaxi, Taxi 2000.

Del 3 - Boende

Hotell i allmänhet är relativt dyrt i Bukarest, och ett rum på något av de lite bättre hotellen kan med enkelhet gå på upp mot EURO150-200.
Alla kan söka upp de vanligaste hotellen (standard-lyx) på de vanligaste bokningssajterna. Så här tänkte jag lista lite mer okända/ovanliga/alternativa boenden som jag känner till i Bukarest (eller på andra håll i Rumänien), kom gärna med egna tips:

Bukarest:
CentreVille ApartHotel - Ett alternativ till hotell om du ska stanna en (längre) tillfällig tid i staden. Ligger mitt i centrum och ser ut att ha väldigt fräscha lägenheter (har dock ingen egen erfarenhet). http://www.centreville.ro/
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g294458-d556999-Reviews-Centre_V... (omdöme på Tripadvisor)

Brasov:
Residence Hirscher - Ett lägenhetshotell beläget mitt i det historiska centrumet i den charmiga staden Brasov. Rummen är riktigt fina och har; vardagsrum (med matsalsdel), sovrum, kök samt badrum. Priset är runt EURO70-80 (iaf för 1 år sedan då jag bodde där). Lägenheten är av sådan karaktär att jag skulle vilja bo i den permanent, därav måste detta ställe få mina bästa rekommendationer. Prova själv och se. http://www.residence-hirscher.com/in.php
http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g295394-d638148-Reviews-Residenc... (omdöme på Tripadvisor)
#2 2008-02-22, 15:41
arbee
Hur är det i Rumänien now a days? När jag tänker på Rumänien får jag en bild av ett kommunistiskt rövhål framför mig. Troligtvis mina fördomar som visar sig bara..
#3 2008-02-22, 15:48
mountainman
Ursprungligen postat av arbee
Hur är det i Rumänien now a days? När jag tänker på Rumänien får jag en bild av ett kommunistiskt rövhål framför mig. Troligtvis mina fördomar som visar sig bara..


Man kan nog säga att du både har rätt och fel.
Det är mycket kontraster; gammalt tillsammans med nytt, när det gäller allt!

Byggnader, bilar, vägar, affärer, människors mentalitet, rika/fattiga, etc.
Det går inte riktigt att beskriva utan måste upplevas, haha.
#4 2008-02-22, 16:12
farbror Sven
Tack för initiativet till tråden! Bodde tre år i landet på 90-talet, men mycket har förändras så det är kul att läsa hur det är nu. Ser fram mot mer läsning.
#5 2008-02-22, 17:31
Åh fan, jag visste inte att det fanns Rumänien-svenskar på Flashback. Då mina föräldrar bor där nere, har vi kanske träffats i något sammanhang?

Iaf, det finns flertalet bra restauranger i staden. Hilton har en, på sommaren, väldigt trevlig uteservering med bla vattenpipa och god mat. Annars skulle jag starkt rekommendera Uptown - ett trevlig, chickt ställe med god mat och sympatisk personal.
#6 2008-02-22, 18:05
farbror Sven
Har man inte varit i stan på länge, vilket är mitt fall, så ska man väl ligga lågt med krogtips, men några kanske finns kvar, förhoppningsvis med bevarad charm:

Bistro Athena och Taifas, drevs av två återvändande svensk-rumäner. Bistro Athena var stamstället för många. Det lite enklare Taifas öppnade de några år senare. Piccolo mondo, med libananesikt kök, var ett annat favoritställe.

Den koreanska smygkrogen som låg i en vanlig lägenhet på sjunde våningen i ett hyreshus mittemot Hotel Bucharest är säkerligen ett minne blott.
#7 2008-02-22, 18:18
mountainman
Ursprungligen postat av mountainman

Del 2 - Transporter


Här kan du läsa mer utmärkt information angående transportmöjligheter i Bukarest:
http://www.inyourpocket.com/romania/bucharest/arrival__transport/chapter...

http://www.inyourpocket.com/romania/bucharest är som helhet väldigt användbar för att hitta annat att göra i Bukarest.
#8 2008-02-22, 18:24
mountainman
http://english.hotnews.ro/ - Rumänska nyheter på engelska
http://blogbucharest.blogspot.com/index.html - en numer nedlagd blog om livet i "Europas värsta huvudstad". Mycket läsvärd.
#9 2008-02-22, 18:27
mountainman
Ursprungligen postat av farbror Sven
Den koreanska smygkrogen som låg i en vanlig lägenhet på sjunde våningen i ett hyreshus mittemot Hotel Bucharest är säkerligen ett minne blott.


Har jag aldrig hört talas om, haha. Ska kolla upp detta, återkommer med info.
#10 2008-02-22, 19:35
prominenten
Intressant tråd! Har varit i Bukarest flera gånger och fängslats av den skrämmande verkligheten.

Finns Hotel Lido kvar?

Krälar limsniffarbarnen fortfarande längs avenyn mot Palace Of Parliament?
#11 2008-02-22, 20:38
mountainman
Ursprungligen postat av prominenten


Finns Hotel Lido kvar?

Krälar limsniffarbarnen fortfarande längs avenyn mot Palace Of Parliament?


Hotell Lido verkar finnas kvar (på Mageheru Avenue):
http://www.lido.ro/

Vad gäller Limsniffande barn/ungdomar så jag senast för 30 minuter sedan några stycken då jag och "frugan" stack iväg till Carrefour för att handla lite fredags-snacks. Men som sagt ibland kan det gå några veckor utan att jag ser dem också. Värst skulle jag vilja säga att det är nere i tunnelbanan. Oftare förekommande är i så fall alla dessa trevliga (nja..) bilfönstertvättare som man möter i var och varannan trafikkorsning.
#12 2008-02-22, 20:51
mountainman
Det är rätt ont om svenska företeelser i Bukarest med här är iaf två stycken:

Worldclass - Svenk gymkedja som på allvar har etablerat sig i Rumänien. Finns nu i Bukarest (3 snart 4 st anläggningar), Cluj, Constanta, Timisoara.
Tränar själv på en av deras anläggningar här i Bukarest. Bra men dyrt.
worldclass.ro

IKEA - I april (eller var det i mars) 2007 öppnade IKEA sitt första varuhus i Bukarest (samt i Rumänien). Så nu kan "alla" vi svenskar här åka dit för den obligatoriska köttbulle-tallriken, samt lite övrigt livsmedelsinköp. Tror faktiskt att det är den "matbutik" som jag handlar näst mest mat i / månad. Haha.
ikea.ro

Någon som vet några fler?