Hitta diskussioner med liknande innehåll

Korsa Afrika utan att köra igenom en diktatur eller ett krig?

#1 2008-03-11, 21:08
Running_man
Som rubriken lyder...

Kan man göra det i dagens läge?
#2 2008-03-11, 21:47
jack_of_spades
Ursprungligen postat av Running_man
Som rubriken lyder...

Kan man göra det i dagens läge?


Tyvärr inte, då man inte kommer förbi Nordafrika i så fall:

Sudan: Inbördeskrig
Algeriet: Inbördeskrig
Libyen: Diktatur
Tunisien: Måste passera genom antingen Algeriet eller Libyen
Egypten: Måste passer genom antingen Libyen eller Sudan
Marocko: Olaglig ockupation av Västsahara (kanske inte räknas som krig)
#3 2008-03-14, 02:03
Nanoq
Menar du korsa från nord till syd, eller från öst till väst?

Jag förutsätter att du menar nord-syd, och då går det hyfsat men det är inte ofarligt. Frågan om diktatur är beroende av hur du ser på diktaturer - Thailand och Jordanien kan också kallas diktaturer. Frågan om krig är också relativ, är det krig i bemärkelsen konflikter, ockupationer o dyl du vill undvika, eller är det krig i bemärkelsen väpnat krig som kan vara farligt för dig som du vill undvika?

I princip är det realistiskt att korsa Afrika längs västkusten, längs östkusten eller mitt i om du åker Algeriet-Niger-Nigera-Kamerun och inte Tchad. Om du moraliskt står ut med att Västsahara är ockuperat av Marocko, så är dock den västra rutten säkrast genom nordafrika. Köra bil ändå ned till Nigeria är hur lugnt som helst, du kör Marocko-Västsahara-Mauritanien-Mali-Burkina-Benin-Nigeria. Det farligaste som kan hända dig är att du kör på en kamel eller antilop i mörkret om du kör på natten. Vägen är inte så bra alltid, så en 4x4 jeep är att rekommendera.
#4 2008-03-14, 02:21
Isidor
Nej det går inte - främst pga att den överväldigande majoriteten av afrikanska stater är diktaturer.

Kom ihåg att ta med dig rikligt med dollar för mutor. Och var djävulskt noga med research och förberedelser - du vill inte fastna i en sandstorm i Sahara eller få bilen snodd mitt i regnskogen.
#5 2008-03-28, 15:24
Running_man
Tack för all info...
Ja, det var norr - söder eller söder - norr jag tänkte på.

Ett av många drömmar är att korsa kontinenten med antingen bil eller mc.
Måste planeras noga, vet det... Kanske läge att vänta några år, då menar jag inte 2-3 år utan lite längre än så. Hoppas läget i vissa länder lungar ner sig lite.

#6 2008-03-28, 15:38
En jävla smartskalle
Då får man nog fan korsa afrika på UNDERSIDAN.

Imorrn ere val i zimbabwe. Tror ni att det handlar om oroligheter där på nyhterna imorrn?
#7 2008-03-28, 15:47
För ca 15 år sedan gjorde jag + 7 andra ett "minikorsande" av Afrika. Sydafrika-Namibia-Botswana-Zimbabwe-Zambia-Malawi-Tanzania (+Zanzibar)-Kenya. Det är ju typ halvvägs (knappt) på en syd-norr-expedition.

Det var ju också trots allt hyfsat "enkla" länder men jävlar i helvete vad det var besvärligt. Logistiken är ett ständigt dilemma. Då tyckte vi mest det var kul, men aldrig att jag skulle pallat med det nu. Även då gick det en hel del pengar till mutor vid gränsövergångar samt trafikpoliser.
#8 2008-03-28, 16:00
Katalysator
Kanske så här:

Sydafrika - Namibia - Zambia - Tanzania - Båt till Egypten runt Hornet

Med reservation för min kunskap om negerländer och deras trader.
#9 2008-03-28, 23:58
Baalzamon
Ursprungligen postat av Katalysator
Kanske så här:

Sydafrika - Namibia - Zambia - Tanzania - Båt till Egypten runt Hornet

Med reservation för min kunskap om negerländer och deras trader.


Tveksamt, det skall visst finnas rätt mycket "pirater" i farvattnen utanför Somalia
#10 2008-03-29, 00:07
jack_of_spades
Ursprungligen postat av En jävla smartskalle
Imorrn ere val i zimbabwe. Tror ni att det handlar om oroligheter där på nyhterna imorrn?


Knappast, Mugabe kommer att vinna med mins 99% av rösterna, folk som protesterar kommer att antingen "rånmördas" eller försvinna.
#11 2008-03-30, 22:42
Nanoq
Ursprungligen postat av Running_man
Tack för all info...
Ja, det var norr - söder eller söder - norr jag tänkte på.

Ett av många drömmar är att korsa kontinenten med antingen bil eller mc.
Måste planeras noga, vet det... Kanske läge att vänta några år, då menar jag inte 2-3 år utan lite längre än så. Hoppas läget i vissa länder lungar ner sig lite.


Om det är ett moraliskt ställningstagande att du inte vill korsa länder som är diktaturer, så får du nog vänta mycket, mycket länge. Om det däremot är en säkerhetsfråga så go for it, finns ingen anledning att vänta annat än om du absolut måste genom Darfur el dyl.

Du kan åka både bil och MC, men MC är jobbigare pga av att det bitvis är mycket dålig väg. Å andra sidan går MC:n lättare att sätta på tåget/flyget om du skall åka sådana sträckor där det inte finns någon väg alls. Tänk också på att det kan vara mycket långt mellan tankningsstationer, och att det i vissa områden är svårt att få tag i bensin.

Det krävs inte så mycket planering, men däremot lite research. Du bör bestämma om du skall köra östra vägen, västra eller mitt i. Jag skulle rekommendera Marocko-Västsahara-Mauritanien-Mali-Burkina-Benin-Nigeria-Kamerun-Gabon. Efter en mycket kort sväng in i Kongo-Brazzaville och Zaire, kommer du ut i Angola och då är allt lugnt, sedan avslutar du med de moderna länderna Nambia och Sydafrika. Sälj fordonet och ta flyget hem igen och du har troligen gjort ditt livs bästa resa

Östsidan är förstås lättare, modernare och mer turistad (m undantag för Sudan förstås) men västsidan är mycket mer intressant.

PS om du planerar att korsa Sahara, researcha noga vilken rutt du skall ta för det finns en djävla massa minor i Tchad och även i Niger. Jag skulle avråda dig från att åka i mitten, faktiskt, väst är roligast, öst är lättast. DS
#12 2008-03-31, 12:49
Isidor
Nja att åka genom västsahara låter som en väldig omväg, och dessutom ännu värre ur säkerhetssynpunkt eftersom det är (om än lågintensiv) väpnad konflikt där och det dessutom går en stor mur som separerar de Marockansk-kontrollerade områderna från områdena kontrollerade av Polisario-fronten

http://en.wikipedia.org/wiki/Border_Wall_%28Western_Sahara%29


Också värt att notera:

On November 3, 2005, Polisario signed the Geneva Call, committing itself to a total ban on landmines, and later began to destroy its landmine stockpiles under international supervision. Morocco is one of 40 governments that have not signed the 1997 mine ban treaty. Both parties has used mines extensively in the conflict, but some mine-clearing operations have been carried out under MINURSO supervision since the cease fire agreement. [16] [17]Att åka Marocko->Algeriet->Mali borde väl ändå vara relativt lugnt? Då kan man också ta vägen förbi Timbuktu, vilket verkar vara ett coolt ställe; brukade vara stängt för västerlänningar dessutom. Sen så kan det ju vara en idé att hålla sig till de regelbundet trafikerade vägarna så mycket som möjligt (inte bara pga av landminor, det är nog säkrare även ur andra synvinklar)