Hitta diskussioner med liknande innehåll

Flytta till Tyskland

#1 2008-06-08, 13:25
dtoag
Tänkte flytta utomlands i höst och startade därför en tråd för typ en månad sedan. Mina förutsättningar är tämligen simpla - rätt bra gymnasiebetyg men vill inte plugga utan jobba, talar flytande engelska och tyska. Tråden blev inte särdeles populär, men jumpcut gav i allafall förslaget Köln, och jag fick även PM om att Tyskland var att föredra före engelskspråkiga länder av olika skäl - för mig är det ytterst fördelaktigt då det finns billiga flighter hem till Göteborg då och då från nästan hela landet. Så jag kollade upp lite om boende och möjligheter till arbete i olika tyska städer, och har nu listat tre för mig intressanta alternativ kvar i landet.
  • Berlin - Huvudstad med hyfsat bohemisk kultur och droger, verkar vara lätt att få jobb som currywurstförsäljare eller liknande - dock har jag svårt att finna boende till ett acceptabelt pris utan att komma långt från centrala stan vilket vore önskvärt.
  • Köln - Har egentligen dålig koll på, men jag gillar det jag läst om stan och det är nära till Amsterdam (). Dock verkar boende här vara rätt dyrt (staden på någon slags internationell frammarsch?) och jag har inte hittat speciellt mycket info om vad för jobb som finns!
  • München - Verkar som en skön stad, kanske lite mycket småstadskänsla? Här pratar man även någon slags lite efterbliven variant av tyskan vilken jag inte har koll på än, men det kanske går att lära sig? Här har jag fått uppfattningen att man kan finna billiga skyffen hyfsat centralt.
Ja, kort sagt, jag har egentligen jävligt dålig koll på städerna i fråga, men är i princip säker på att jag skall flytta och Tyskland känns mer intressant/exotiskt än London (där verkar det mest vara svenskar som umgås med varandra, halva klassen skall ju flytta dit:confused. Att plugga mer kommer jag nog inte vilja det närmsta året.

Någon med mer koll på någon av städerna? Tacksam för tips! Hur mycket cash kan man behöva ha med sig att leva på tills man får jobb? Det finns hur många frågor som helst, så ni utlandssvenskar här på FB kan väl kort berätta hur ni gjorde när ni bestämde er för att flytta, om ni har lust?
#2 2008-06-08, 13:28
zyyper
Har tyvärr inget att tillägga förutom ett stort lycka till

Fan vad jag hatar mig själv för jag inte la ner mer tid på tyskan i skolan.
#3 2008-06-08, 13:53
Mx2000
Hej!
För det mesta läser jag bara på FB, men den här tråden passar ju mig. Jag flyttade till Tyskland för nästan tre år sen eftersom jag blev erbjuden ett jobb här. Då pratade jag i princip ingen tyska alls. Nu flyter det på ganska bra!

Jag bor i Münster, ca 15 mil norr om Köln, där jag dessutom har varit några gånger. Det verkar vara en helt ok stad, tycker jag. Vet inte hur det är att bo där som utlänning, men jag har fått intrycket av att städer som Köln och Düsseldorf är ganska internationella. Berlin lockar mig inte alls, har varit där några gånger. München har jag tyvärr aldrig besökt, men de flesta tyskarna här tycker inte om staden, eller folket snarare. Men det är nog samma sak som med skåningar och Stockholmare.

Tyskland är inte så dumt faktiskt. Sjukvården är lysande och allting är strukturerat och fungerar. Visst, det finns sura gubbar som klagar om man slänger sopor i fel tunna osv. Här i Münster är det inte speciellt lätt att få kontakt med folk, trots att det är en hyfsad stor stad (som Malmö, med ett universitet större än Lunds. Det beror nog inte bara på att jag är utlänning, många tyskar här själv har väldigt få kompisar. Hur som helst, så är man som svensk ganska populär. Tyskar älskar ju Sverige och är ibland ganska intresserade av en som person.

Får du tag på ett billigt boende, kan du komma undan rätt billigt eftersom allt annat (nästan) är lite billigare här än i Sverige. Du skulle ju kunna kolla på ett Wohngemeinschafts-boende (WG), där du delar en lägenhet med andra tyskar. Är man inte alltför gammal kan det nog vara ett trevligt sätt att starta på och träffa nytt folk.

Hoppas det hjälpte lite! Hör av dig om du har fler frågor!
#4 2008-06-08, 13:55
battan--
Flytta till Dusseldorf, rikaste staden i Tyskland, inga skulder. Fin stad och mycket att göra.
#5 2008-06-08, 14:18
dtoag
Ursprungligen postat av Mx2000
Hej!
Massa bra!

Tjena!

Får man fråga vad du jobbar med i Münster? Tänker du stanna i Tyskland permanent eller flytta hem om några år? Annars, hur träffar man folk? Hur fungerar sjukvården? Antar att du är svensk medborgare, eller har du "blivit tysk" sedan du flyttade? WG tipsade min tysklärare mig om när jag pratade med henne häromdagen, tror att det blir så jag gör. Hittade en bra sida där man kunde söka efter olika lediga lägenheter, och det verkar vara ganska billigt också faktiskt.
Ursprungligen postat av zyyper
Har tyvärr inget att tillägga förutom ett stort lycka till

Tack!
Ursprungligen postat av battan--
Flytta till Dusseldorf, rikaste staden i Tyskland, inga skulder. Fin stad och mycket att göra.

Düsseldorf har jag inte ens tänkt på, det enda jag känner till om staden är bob hund-låten. Tar gärna emot mer info om arbetsmöjligheter där.

Tack för svar, keep em coming! Är väldigt lockad av en flytt.

EDIT: Om någon kan tipsa om bra hoods i nämnda städer vore det kanon. Har för övrigt en farbror som bor i Frankfurt a.M. men det verkar inte vara en speciellt rolig stad, rätta mig om jag har fel?
#6 2008-06-08, 14:40
KG_
Hyresnivån i Köln känner jag inte till men att det skulle vara billigare i München än i Berlin har jag mycket svårt att tro. Berlin är en billig stad att leva i, speciellt boendet. En möblerad lägenhet kan du hyra för >300 euro per månad. Att du talar flytande tyska underlättar naturligtvis, avsaknad av utbildning är däremot ett självklart minus.
Utan att tänka på pengar skulle jag välja München framför Berlin alla dagar i veckan, Köln kan jag som sagt inte uttala mig om.
Skulle du fastna för Berlin så undvik Neukölln, Wedding och Kreuzberg, tre områden i klass med Tensta, Rinkeby o s v. Just nu bor jag i Köpenick, en bit utanför stan men det är ett fint område.
#7 2008-06-08, 14:50
Mx2000
Ursprungligen postat av dtoag
Tjena!

Får man fråga vad du jobbar med i Münster? Tänker du stanna i Tyskland permanent eller flytta hem om några år? Annars, hur träffar man folk? Hur fungerar sjukvården? Antar att du är svensk medborgare, eller har du "blivit tysk" sedan du flyttade? WG tipsade min tysklärare mig om när jag pratade med henne häromdagen, tror att det blir så jag gör. Hittade en bra sida där man kunde söka efter olika lediga lägenheter, och det verkar vara ganska billigt också faktiskt.


Jag jobbar som controller med att bygga upp data warehouse och business intelligence. Fick i praktiken jobbet eftersom jag råkade känna en snubbe som redan hade flyttat hit, och de sökte efter en person som var exakt som jag. Det var snabba ryck, från första samtalet tog det bara tre veckor tills jag bodde här. Men än så länge har jag inte ångrat mig!

Nej, tror inte jag vill stanna här permanent, eller i alla fall inte i Münster. Vet inte heller om jag är sugen på att flytta tillbaka till Sverige än, så vi får se vad som händer.

Ett vanligt sätt att träffa folk är att gå till Stammtisch. Då träffas man regelbundet på nåt fik eller nån krog och pratar i nån timme eller två. Har man tur så är det någon trevlig person där som man kan hänga med på fritiden. Bor man i WG har man ju möjlighet att hänga med på en massa fester osv.

När man jobbar väljer man ett försäkringsbolag (vet ej hur det funkar om man inte jobbar), och så får man ett plastkort som man bara visar upp hos läkaren. Finns hur många läkare som helst och jag har aldrig behövt vänta speciellt länge. Första besöket per kvartal kostar 10 euro, sedan är det kostnadsfritt.

Jag är fortfarande svensk medborgare, men jag gick bara till Einwohnermeldeamt och sa Hej, nu bor jag här. Då fick man fylla i ett papper och efter en vecka fick jag ett brev om att jag får lov att bo här. Såklart inga problem eftersom det är inom EU.

Det jag saknar med att bo här är antingen hav eller berg. Allting är bara platt och det är flera timmar till havet. I München har man i alla fall närmare till bergen om man vill åka skidor tex.

Det bor en hel del svenskar i Düsseldorf, säkert i Köln också. Båda städerna ligger ganska nära varandra, och båda verkar trevliga. Har dock bara besökt de som turist över dagen.
#8 2008-06-08, 15:03
julernst
Få tag på billiga, centrala lägenheter i München? Skulle inte tro det... Eftersom München är en av Tysklands mest välmående städer så ligger priserna ganska högt. Staden blev utsedd till den 10:e bästa staden i världen att bo i, så du får ju iaf valuta för pengarna.

Det faktum att det inte finns speciellt många höghus där tycker jag bara är bra, då det finns oändligt många gamla fina byggnadsverk istället. Småstadskänsla? Nja, men inte storstadskänsla heller.

Och du kommer inte att ha några större problem med bayerskan heller, alla ungdomar pratar vanlig, hederlig Hochdeutsch. Ju äldre folk är desto svårare är det att förstå dem, men de flesta kan snacka riktig tyska när de vill.
#9 2008-06-08, 19:59
Blaha2k2
Jag ligger i samma tankegångar som du. Då att flytta till Berlin för min del.
Fann den här sidan: http://berlin.en.craigslist.org/roo/
Verkar finnas en hel del rum att hyra för en billig penning.
#10 2008-07-04, 17:09
wahlberg
Har precis samma tanke. Vill flytta till Tysklad i höst, vet inte riktigt ifall jag är sent ute iofs. Men det som verkar vara jobbigast är att hitta en OK jobb för en nygraduerad student utan någon om hellst vidare utbildning. Så min fråga är ifall någon kanske har koll på hur lätt (eller svårt) det är att få ett jobb. (Jag är född i England så jag kan både Svenska och Engelska bra men Tyskan är lite knagglig)
#11 2008-07-14, 00:07
dtoag
Uppdaterar här!

I september flyttar jag ned. En bekant ordnar lägenhet och jobb i Berlin och det finns inte så mycket att säga egentligen, förutom typ... grattis! Lägenheten kommer att kosta drygt 300 eurosar i månaden, det är en etta hyfsat centralt. Har ej varit nere och kollat den dock, får se om jag bemödar mig att göra det innan jag flyttar (kanske kollar förbi under tågluffen). Jobbet är som typ korvförsäljare eller något i den stilen på IKEA vid Tiergarten.
#12 2008-07-14, 14:24
Bronco68
Jag bor i Heidelberg i Baden-Württemberg. Under hela min uppväxt var vi ofta pa semester i Europa, och jag har varit i de flesta tyska städer av betydelse. Den enda som jag har missat är faktiskt Köln (av nagon outgrundlig anledning). Rhenländarna anses i Tyskland vara de levnadsgladaste tyskarna. Det märker man t.ex. under "Fasching" som firas extremt i Köln och Düsseldorf.

Vad gäller München (där jag ocksa botte ett kort tag) sa är det Tysklands absolut dyraste stad. En normalstor lägenhet springer lätt upp pa över 1000 EURO i manaden. Bayrarna är inte heller världens enklaste folk att komma i kontakt med. De anses ofta vara lite snobbiga och arroganta av andra tyskar.

Skulle jag välja själv var jag fick bo skulle valet lätt falla pa Berlin. Jag känner stan som min egen ficka och var mycket i Östberlin före murens fall. I Berlin finns verkligen allt. Berlinarna är ocksa lätta att fa kontakt med och snackar gärna med främlingar pa busshallplatsen. Inte för inte kallas Berlin ocksa för Tysklands New York.