Hitta diskussioner med liknande innehåll

Vitryssland, ett annorlunda och trevligt resmål

#1 2009-03-14, 11:40
Perdido
Hej alla,

Nu när kronan blivit Europas slask-valuta känns det lite surt att åka till ställen som Frankrike och Italien. Det var ganska dyrt där innan och nu har det blivit 30% dyrare. Då är det ju en bra idé att se sig om efter andra ställen att besöka.

Länder som Ryssland, Ukraina och Vitryssland har idag ekonomiska bekymmer och deras valutor har fallit kraftigt i värde. Till Ryssland är det jobbigt (och dyrt) att få visum, till Ukraina krävs inget visum alls och till Vitryssland går det smidigt att få visum. Jag har dels bott där dels åkt dit på besök ett antal gånger och det har alltid fungerat bra.

Vitryssland ligger nära Sverige och det går bra att ta sig dit med båt och buss via Riga. Med flyg och tåg via Vilnius eller Warszawa eller Kiev är andra alternativ. För den som är ny i öst skulle jag dock rekommendera att åka in från väst. Eftersom vanan vid väst-turister är större där är också risken att råka ut för jobbigheter mindre. Detta säger jag av egen erfarenhet.

I Ukraina har säkerhetsläget försämrats kraftigt till följd av den ekonomiska krisen. Risken att bli rånad är väsentligt högre idag än tidigare. I Vitryssland är läget lugnare. Även om ekonomin försämrats är effekterna inte lika drastiska. Iom med att ekonomin är socialistisk tar staten så att säga en stor del av smällen. Människor har mindre pengar än tidigare men en viss trygghet finns iallafall.

Minsk är en spännande och annorlunda plats. Det är en stad med ena foten i nutiden och den andra i Sovjet. Möjligheterna till spännade upplevelser är stora. Några direkta risker eller problem är svåra att se. Polisen uppför sig generellt hyfsat, den korrupta ordning som finns i Ryssland och Ukraina lyser helt med sin frånvaro. Kan du ryska och uppför dig ordentligt kan de till och med vara till hjälp ibland.

Korruption finns i alla dessa länder men det är ingenting man behöver bekymra sig om som utländsk besökare. Några mutor har jag själv aldrig behövt betala. I den mån man bryter mot någon lag eller trasslar till det för sig är en muta förstås en möjlig utväg. Ser man bara till att vara laglydig finns det ingenting att bekymra sig för i den vägen.

Om någon har några frågor kan jag svara på dem.
#2 2009-03-14, 11:50
dagsedel
Hur ordnar man visum till Vitryssland?
#3 2009-03-14, 12:00
Big_Bite
Ursprungligen postat av dagsedel
Hur ordnar man visum till Vitryssland?

Via ambassaden i Stockholm.
http://www.swedenabroad.com/Page____68815.aspx

Kan även jag tipsa om Vitryssland, mycket trevligt folk som vet att ta hand om gäster, billigt att äta och bo.

Språket kan vara ett problem då det inte är många som talar engelska.

Då jag var där hade vi tolk med oss, annars får man använda sig av gester och pekanden.
Det går att göra sig förstådd på det viset även om det blir lite omständigt.
#4 2009-03-14, 12:12
knekt sparv
Så man klarar sig ganska långt med ryska alltså? Även om min ryska är lite knagglig efter att ha legat i vila ganska länge borde den kunna frächas upp. Östeuropa känns verkligen lockande.
#5 2009-03-14, 12:13
Big_Bite
Ursprungligen postat av knekt sparv
Så man klarar sig ganska långt med ryska alltså? Även om min ryska är lite knagglig efter att ha legat i vila ganska länge borde den kunna frächas upp. Östeuropa känns verkligen lockande.

Ja ryska är det bästa
#6 2009-03-14, 12:17
ganglere2
Gäller inte visum till Ryssland också för Vitryssland? Har för mig det men är inte säker.
#7 2009-03-14, 19:48
KG_
Ursprungligen postat av ganglere2
Gäller inte visum till Ryssland också för Vitryssland? Har för mig det men är inte säker.

Det kan inte stämma. Två österrikare som hade ryskt studentvisum var tvungna att söka vitryskt turistvisum för att åka dit. Ryssland och Vitryssland är inte så tätt knutna att ett visum räcker till båda länderna.
#8 2009-03-15, 18:09
Perdido
Visum för Vitryssland tar en vecka att få på ambassaden. Någon inbjudan behövs inte men däremot någon "mottagande part". Det kan vara vem som helst som är medborgare i landet.

Någon kontroll av den "mottagande parten" görs inte så att skriva dit något ryskt namn och valfri adress fungerar i princip. På plats måste man dock registrera sig tillsammans med den "mottagande parten". Slarvar man med detta får man utreseförbud, böter och hamnar på den svarta listan (=får inte visum mer). Om den "mottagande parten" skulle gå upp i rök går det bra att ersätta denne med någon man hittar på plats. Eftersom registreringen måste ske inom tre dagar är det dock säkrast att ha det ordnat i förväg.

Är man någorlunda ung är Hospitality Club och CouchSurfing väldigt bra verktyg för att resa i Vitryssland. Man kommer då automatiskt i kontakt med ungdomar som pratar bra engelska. De kan ofta hjälpa till med det mesta. Vill man bo ståndsmässigt kan de ändå vara till stor hjälp som lokala guider i olika städer. Jag tror att det är bra att vara max runt 40 för att välja den här vägen. Att få någon att ställa upp som mottagande part är ingen stor sak. Någon formell inbjudan krävs inte och det kostar dem ingenting.

HC och CS fungerar perfekt i Minsk och bra i övriga större städer. På mindre orter och på landsbygden är behovet av att kunna ryska större.

Att prata halvrisig ryska fungerar. Dock är många ovana vid att höra utlänningar prata. Det är därför bra att "se över" sitt uttal. Om man uttalar även väldigt vanliga fraser bara lite fel kan det hända att ingen förstår.

Tidigare gällde ryska visum i Vitryssland men det är slut med det sedan flera år. Att skaffa ryskt visum är för övrigt mycket krångligare och dyrare.
#9 2009-05-12, 21:14
dasr
jag undrar vad man kan göra i Minsk?
#10 2009-05-13, 13:45
Hofmann
Jag har hört att man fortfarande kan åka in i Ryssland från Vitryssland med vitryskt visum. I tulldeklarationen kan man dessutom välja mellan att kryssa för ryskt eller vitryskt visum. Gränssamarbetet ska vara i stil med det som gäller inom schengen, är det jag har fått förklarat för mig.

Till situationen med studentvisum kan det vara så att ett studentvisum även är till viss del begränsat inom Ryssland. Det kan även uppstå en hel del frågor om du angett i din visumansökan att du ska bo på hotell i Moskva, men befinner dig i S:t Petersburg, och råkar bli uppmanad att visa dina "dokument".

Jag har nämligen fått detta rekommenderat inför nästa semester i Ryssland, eftersom ryska visum är så jävla krångliga nu för tiden. Men nu kanske man ska åka till Vitryssland istället!

Ps. Är det bara jag som stör mig en sekvens i TV-serien Vänner? Phoebe dejtar en vetenskapsman som ska till Minsk och forska.. Hans kollega är extremt övertydlig och påpekar att det ligger i Ryssland. Det var iofs OSS:s huvudstad, men inte 1994, väl?
#11 2009-05-13, 14:51
wallabazz
Man för diskussioner om att införa en gemensam visumpolitik, det vill säga ett visum för båda länderna. Men än har ingenting hänt på den fronten vad jag vet.

Däremot är det betydligt lättare att få vitryskt visum för någon som har ryskt visum än för någon som inte har det. Jag vet inte om det är samma för dem som har vitryskt visum att få ryskt. Du går hur som helst till vitryska ambassaden i Ryssland isåfall och visar dit ryska visum samt migrationskort, och bör då få visumet relativt snabbt och enkelt.
#12 2009-05-13, 14:55
wallabazz
Ursprungligen postat av Hofmann
Ps. Är det bara jag som stör mig en sekvens i TV-serien Vänner? Phoebe dejtar en vetenskapsman som ska till Minsk och forska.. Hans kollega är extremt övertydlig och påpekar att det ligger i Ryssland. Det var iofs OSS:s huvudstad, men inte 1994, väl?
"Ryssland" sträcker sig utanför Ryska Federationens gränser.