Att resa i Kina med tåg

#1 2009-04-05, 22:22
CerpinTaxt
Planerar att spendera cirka en månad på resande fot i Kina, och skulle vilja höra synpunkter från er som är mer erfarna.

Jag kommer utgå från Chongqing, och målet är att ta mig till Hong Kong, och stanna där ett tag för att sedan fortsätta till Beijing. Från Beijing har jag sedan tänkt ta trans-mongolska järnvägen västerut.

Jag har tänkt ta tåget alla sträckorna.

Är detta en realistisk plan överhuvud taget? Skulle man tidsmässigt hinna med en trip till Lhasa innan man drar till Hong Kong?

I så fall skulle sträckan bli: Chongqing - Lhasa - Hong Kong - Beijing - Moskva - Hem, på en månad.

Hur mycket skulle ni uppskatta att det skulle kosta, förutom sträckan sista biten till Moskva? Tänker välja hard sleeper-alternativet för att spara in lite pengar.

Är tacksam för all input.
#2 2009-04-07, 05:17
MartinInChina
Inga exakta siffror,

Chongqing - Guangzhou: 700-1000rmb
GZ-HK 160rmb
HK-Bejing: 700rmb

Sen beror det lite på när du åker, se till att inte krocka med de stora kinesiska "golden weeks" för då är du körd Been there done that!!

1 rmb är ca 1.2sek

Hoppas det hjälper
#3 2009-04-07, 13:23
sassafras
nu vet jag inte exakt hur lång tid Transsibiriska tar (en vecka?) men din kinesiska route är klart möjlig på tre veckor, så värst många stopp är det ju inte. för säkerhets skull är det en bra idé att alltid vara ute i god tid med sina tågbiljettköp. hardsleeper brukar ju vara de biljetter som går åt snabbast men detta skiftar så klart beroende på route/datum/tågtyp etc.

notera att du måste ha ett multiple entry visum (eller skaffa nytt visum) om du gör ett mellanstopp i Hong Kong men det är lätt fixat.
#4 2009-04-07, 16:23
Ari.Gold
Har själv funderat på att ta transsibiriska till peking för att åka vidare till Shanghai och Hong Kong.
#5 2009-04-07, 20:39
"Hard-sleep" är förbannat obekvämt, och bäddarna är relativt korta, men prova någon natt först.

I Qingdao (gammal tysk kolonistad) skall du besöka bryggeriet Tsingtao!
#6 2009-04-07, 20:54
superKing
Åkte från Peking till Shanghai med tåg för nästan exakt ett år sedan, hade bara vanlig sittplats, däckade direkt vaknade så var man framme. Jävligt smidigt gick det Fast sova sittandes i 10timmar är kanske inte det optimala att göra mer än en gång
#7 2009-04-11, 06:54
simba_rock
Åkte nattåget med liggvagn från Beijing till Hangzhou förra vecka. Kostade 810 Yang. Det var riktigt flott. Rent och snyggt bäddat etc.Varje bädd hade egen tv och det var otroligt smidigt. Vi var fyra i kupen. Antar att Du vill åka lite billigare?
#8 2009-04-11, 09:46
sassafras
Ursprungligen postat av simba_rock
Åkte nattåget med liggvagn från Beijing till Hangzhou förra vecka. Kostade 810 Yang. Det var riktigt flott. Rent och snyggt bäddat etc.Varje bädd hade egen tv och det var otroligt smidigt. Vi var fyra i kupen. Antar att Du vill åka lite billigare?


det där var softsleeper och kanske t o m på "specialtåg" (dvs extra lyxigt) med tanke på priset. hardsleeper hade kostat mindre än hälften.
#9 2009-04-11, 15:15
Hefner2008
Vad kul! Låter väldigt spännande för att ta tåget hela resan.

Ja, att undvika rusningstid är ganska viktigt, dvs att inte stanna i Kina när det är ''golden week'' i slutet av april/början av maj annars finner du att det blir svårt att se någonting. Det kanske blir obekvämt för att resa med ett hård tidsschema, särskilt om du vill gå till Lhasa som ligger på hög höjd och det beror på din kropps förmåga. Kolla om det är värt för att köpa softsleeper där.

Enligt mig, 3 dagar i Chongqing, ca 5 dagar i Lhasa, 5 dagar i Hong Kong (och kanske Macau), 7 dagar i Beijing, 7 dagar på Transsibiriska tåget. Det hinner man tror jag, och man kan ta det lugnt.

Jag bor i Beijing och vill själv åka tåget till Tibet och pröva det transsibiriska tåget. Lycka till på dig, glöm inte att berätta om resan!
#10 2009-04-11, 18:25
MartinInChina
Du behöver inte multi entry visa, utan enbart double entry. Kan du fixa på kinesiska ambassaden eller via http://www.visumdirekt.se/
#11 2009-04-12, 13:18
CerpinTaxt
Tack alla för era svar! Hefner2008, din tidsplan låter vettig tycker jag... och om du är sugen så får du gärna haka på Ytterligare frågor har dykt upp, främst detta med visum och det faktum att jag kommer att spendera tre månader i Chongqing innan jag börjar resa runt.

Jag har läst att man måste förnya sitt visum var tredje månad, stämmer detta? Isf, måste jag ta mig ur landet och in på nytt, eller hur gör man det på smidigaste sätt? Eller så kanske det kan gå att ordna något special eftersom jag ska studera under de tre första månaderna.

Den här trippen kommer att göras sent i höst, jag satsar på att vara hemma till jul igen. Så någon rusningstrafik hoppas jag kunna undvika.
#12 2009-04-12, 13:41
sassafras
Jag har läst att man måste förnya sitt visum var tredje månad, stämmer detta? Isf, måste jag ta mig ur landet och in på nytt, eller hur gör man det på smidigaste sätt? Eller så kanske det kan gå att ordna något special eftersom jag ska studera under de tre första månaderna.


du ska nog ta reda på vilken typ av visum du är berättigad till före du reser iväg. jag tippar att du kan få ett (F) som är för business och short term students. annars är det ju (L) som gäller, dvs vanligt turistvisum.

visum kan ju förlängas i Kina men här kommer hjärnblödningen, i alla fall om man är på (L)-visum: för att bli beviljad en förlängning på 30 dagar måste man i dagsläget öppna ett konto i en lokal bank, sätta in (minst) motsvarande 3000 USD på kontot och sen visa upp papper kring detta för PSB (som utfärdar visum). kontot kan ju sen omedelbart tömas av dig men du måste gå igenom proceduren. och nej, detta är inget skämt.

det enklaste är ju att dra till HK och helt enkelt fixa ett nytt visum (eller utnyttja befintligt double/multiple entry) när ditt gamla går ut.