Hitta diskussioner med liknande innehåll

Hong Kong-tråd 2.0

#1 2009-08-21, 11:21
Dremacon
Läste en gammal tråd med tips och tricks inför en flytt till Hong Kong för lite mer än ett halvår sedan, innan jag flyttade hit.
Jag har nu varit bosatt här i ungefär 5 månader, och då skaparen av den förra tråden jag läste sedan länge har flyttat till fastlandet (Kina) tänkte jag skapa en ny tråd där jag hjälper till att svara på frågor och funderingar ni eventuellt kan tänkas ha om livet här nere.

Så fråga på, om det är något ni undrar. Jag svarar på vad jag kan, och ber om hjälp från mina lokala vänner om det är något jag inte vet personligen.
#2 2009-08-21, 13:08
Golliwogg
Hur är prisnivån på budgetboende, öl (i affär och på pub) etc?
#3 2009-08-21, 13:10
KollaEnHink
Hur behandlar kineserna oss svenskar där?

Är det billigt att leva där?

Finns det några bra jobb där nere?

Pratar dem bra engelska i Hong Kong?
#4 2009-08-22, 11:01
Dremacon
Ursprungligen postat av Golliwogg
Hur är prisnivån på budgetboende, öl (i affär och på pub) etc?


Ok, budgetboende finns, men då måste du vara medveten om att det är VÄLDIGT budget. Jag bor i en väldigt billig lägenhet då jag för tillfället inte har fast jobb, tillsammans med min flickvän. Vi betalar 3000 HKD i månaden, ungefär 2700 kronor, för en liten lägenhet (kanske 20-25 kvadrat), på fjärde våningen utan hiss.
Det finns statsägda lägenhetsbyggnader, för de fattigare familjerna, där man kan få en lägenhet i normal svensk storlek för ett fåtal tusenlappar, men det är högst troligtvis lång kö. Dessa lägenheter behöver dock inte vara dåliga, vi var sugna på att ta en av dom. Visst, trapphus och delade utrymmen kanske ser slitet ut, men lägenheterna kan vara stora och fina på insidan.

Så det beror helt på vilken standard du är ute efter. Jag har inget emot att slumma lite och på den mer lokala Kowloon-sidan av Hong Kong. Mindre skyskrapor, mer trängsel, bättre priser och lokalare känsla. Jag tänker däremot såklart flytta till en större och finare lägenhet i området när jag fått en stabil inkomst.


Ölpriser är ungefär som hemma, konstigt nog. Du kan få mat, kläder, vad du än letar efter väldigt billigt om du vet vart du ska gå. Men öl kostar runt 50-60 eller mer på krogen. Billigare i butik, där de ofta dessutom har erbjudanden om att köpa ett sexpack eller två flaskor för rabatterat pris. Säg ca. 25 kronor för runt 2 liter öl (om man köper lokalt vill säga). Priserna varierar en del beroende på vilken butik du befinner dig i dock.

Annars skulle jag vilja påstå att allt är billigare här. Det första jag la märke till var att vi gick ut och åt middag, sex personer, min första kväll här. Vi åt på en lokal restaurang, "street food", dvs att det ser kanske lite sunkigt ut, men maten är fantastiskt god och kommer i stora portioner. Det kostade oss mindre än 200 kronor sammanlagt. Hemma hade en middag i liknande storlek gått på minst en 800 skulle jag tro. Men igen, det beror på om man har något emot att slumma lite eller inte. Personligen äter jag hellre billig och god mat än att gå till en finare restaurang och betala 2-3 gånger så mycket för något som smakar i stort sett likadant, men kanske ser bättre ut.

Det GÅR att leva väldigt billigt, eller väldigt lyxigt och dyrt om man har inkomst som tillåter det.
#5 2009-08-22, 11:22
Dremacon
Ursprungligen postat av KollaEnHink
Hur behandlar kineserna oss svenskar där?

Är det billigt att leva där?

Finns det några bra jobb där nere?

Pratar dem bra engelska i Hong Kong?Dom behandlar oss väl, i min åsikt. De flesta tar för givet att man är engelsman eller jänkare, men får de reda på att man är från Sverige blir de ofta intresserade och vill veta mer. Visst, de kallar dig "gweilo" när de pratar om dig, men de menar inget illa med det (oftast iaf). De flesta jag träffat och blivit vänner med är glada att det kommer någon från ett land som dom inte vet särskilt mycket om och besöker deras hem. Bjuder på mat, visar en runt och svarar glatt på frågor/ställer egna om vår kultur och så vidare.

Som jag svarade i den tidigare posten, det går att leva väldigt billigt, om man inte har något emot att bo i "lokala" delarna av Hong Kong. Små lägenheter, gamla hus, lokala restauranger, och du klarar dig på ett par tusen i månaden utan större problem. De flesta lågutbildade lokala boende här tjänar runt 8000 i månaden för att jobba heltid, och då klarar de ändå av att försörja familjer. Så en ensam svensk ska nog klara sig rätt bra om man har lite sparpengar eller normal svensk inkomst.

Det finns väldigt bra jobb här nere. Tyvärr gäller det att ha tur/kontakter/vara från ett engelsktalande land för att få ett jobb snabbt och smärtfritt. Jag har varit här i fem månader och det enda jobb jag fått är frilansande som engelskalärare medans jag letar vidare. Jag tjänar så jag överlever, men har ingen stabil inkomst alls, vilket tär på en i längden. Förhoppningsvis har jag ett jobb på gång som kommer ge väldigt bra betalt, och förhoppningsvis även betald lägenhet. Många finare jobb här nere, speciellt för "invandrad" arbetskraft kommer med betald hyra, inte helt ovanligt att folk från europa/amerika har lägenheter med en 25-40 tusen i månaden, betalt av sitt företag, plus en lön på ungefär lika mycket.
Tyvärr valde jag att åka hit under en ekonomisk kris, vilket inte gjorde det lättare för mig att hitta ett jobb precis. Men men, skam den som ger sig. Det finns möjligheter, men måste hålla ögonen öppna.

Engelskan är... varierande. De flesta förstår engelska, men vill inte prata. Väldigt frustrerande ibland när man träffar någon runt min egen ålder (26) som inte kan ett ord engelska, speciellt om man försöker sig på att köpa något av dom eller be om hjälp. Jag har inte haft några problem alls hittills, det finns alltid någon i närheten som kan hjälpa dig översätta om inte personen i fråga förstår vad du säger. Så länge du inte befinner dig i en taxi förstås... då blir det knepigt, och slutar ibland med att taxichaffisen stannar någonstans, tar betalt och sparkar ut dig.
Men som sagt, jag har inte haft några problem med Engelskan här nere. Ett tips däremot är att ha tålamod, och inte reagera som en viss rabid amerikanska gjorde när jag delade taxi med henne. Skrika och fräsa åt föraren, en äldre herre, när han missförstod hennes direktioner om att åka först till en viss adress och sedan släppa av mig vid tunnelbanan (han åkte till tunnelbanan först, vilket tydligen var en oerhörd katastrof. Det var ju faktiskt fem minuters gångtid mellan de två destinationerna...).
Så för att summera, de flesta har inga problem att göra sig förstådda på engelska, eller åtminstone förstå vad du menar och hjälpa dig så gott de kan, och om de inte förstår vad du säger ber de oftast någon översätta alternativt ber någon ta över och hjälpa dig.
#6 2009-08-22, 11:52
ab0x
Vad finns det för olika ställen att besöka i Hong Kong om man ska vara där i några dagar? Har hört om det enorma badet, något mer?
#7 2009-08-22, 21:19
Dremacon
Ursprungligen postat av ab0x
Vad finns det för olika ställen att besöka i Hong Kong om man ska vara där i några dagar? Har hört om det enorma badet, något mer?


Enorma badet? Inte helt säker på vad du menar med det?

Hur många dagar rör det sig om?
Finns mycket att se, men en del av det tar upp i stort sett en hel dag.
T.ex så tycker jag att den enorma Buddhastatyn som finns uppe på ett berg på Lantau Island är sevärd.
Temple Street Night Market är också värt ett besök helt klart, en packad gata full med billiga varor. Ligger mitt emellan två tunnelbanestationer, Jordan och Yau Ma Tei, så lätt att ta sig till. Om du letar efter något till en kvinnlig bekant så kan Ladies Market i Mong Kok vara värd att ta en titt på också. För att partaja och släppa loss finns det två stora alternativ, Lan Kwai Fong (inte helt säker på hur det stavas, kan kolla upp det) i Central, alternativt Wan Chai, där i stort sett alla expats hänger om helgerna.

Beror helt på vad du faktiskt är intresserad av? Nattliv? Sevärdheter? Historiska platser? Sol och bad? Hong Kong erbjuder i stort sett allt man kan önska sig, men det kan vara svårt att hitta om man inte vet vart man ska gå.
#8 2009-08-22, 21:38
ab0x
Ocean Park eller liknande har jag för mig att det heter. Det är jag och min kära mor som ska iväg i 7 dagar, så det är väl knappast frågan om nattliv Snarare historiska platser, sevärdheter och ställen som "definierar Hong kong" så att säga. Tack för tipsen.
#9 2009-08-22, 21:52
Jdog
Jag kommer till Hong Kong i början av nästa år, har då med mig ca 70 k. Kommer främst va där för att lära mig kantonesiska och kulturen. Om du känner någon som letar efter en 'flatmate' så hör gärna av dig.
#10 2009-08-23, 14:38
Golliwogg
Tack för ditt utförliga svar.

Hur är det med budgetboende när det kommer till hotell och liknande? Går det att bo centralt till ett schyst pris?
#11 2009-08-23, 18:04
Dremacon
Ursprungligen postat av ab0x
Ocean Park eller liknande har jag för mig att det heter. Det är jag och min kära mor som ska iväg i 7 dagar, så det är väl knappast frågan om nattliv Snarare historiska platser, sevärdheter och ställen som "definierar Hong kong" så att säga. Tack för tipsen.Ocean Park är ett nöjesfält/zoo, dom har inget bad där tyvärr. Delfinshower, pandor, pariserhjul. Själva nöjesfältet är väl ganska mesigt mot vad man är van vid från Europa, däremot har dom en linbana som går mellan de båda delarna av parken som är spännande att åka. Fasligt högt och svajar i vinden tillräckligt mycket för att jag ska kunna rekommendera att ni låter bli den om ni lider av höjdskräck.

Platser som definierar Hong Kong? Och, låt se...

Ngong Ping, på Lantau Island. Den enorma Buddhastatyn är helt klart ett alternativ. Om ni åker dit på morgonen kan ni ta linbanan till statyn, och sedan på eftermiddagen åka buss åt andra hållet från Buddhan, till en fiskeby som heter Tai O, väldigt traditionell och speciellt ställe.
Ocean Park är värt ett besök, om inte annat för att få se lata pandor. Och så är parken ganska berömd också iofs.
Night Market som sagt tidigare, Ladies Market likaså.
En mängd museum i Tsim Sha Tsui, allt från rymdmuseum till Hong KongŽs historia.
The Peak absolut. Är ni där en klar kväll så ser ni hela staden upplyst från den bästa utsiktsplatsen som finns tillgänglig. Ett köpcentrum med utsiktsplatå på taket. Helt klart värt att ta sig dit, går en "spårvagn" från Central så inte direkt svårt heller.
Avenue of Stars i Tsim Sha Tsui är inte helt tokig, fin utsikt över kanalen och Hong Kong Island, samt vissa dagar har dom en laser/ljusshow över staden som ses bäst därifrån.
Om ni har tid rekommenderar jag även ett besök i Shai Kong, utanför själva Hong Kong. Man tar sig dit med minibuss, och där finns en mängd restauranger med mat från havet, allt från enorma och fula fiskar till obskyra urtidskrabbor.
Stanley Market är också fint, ligger lite utanför Hong Kong det med, en marknad och en hel bunt fina restauranger med mera.
Macau ligger en timmes färja härifrån, behövs inget visum eller liknande för att ta sig dit. I stort sett Asiens eget Las Vegas, kasinon överallt. Är däremot en Portugisisk version av Hong Kong, dvs att skyltar och menyer ofta är på kinesiska och portugisiska, inte Engelska. Bara en liten varning.

Vad ni än gör, gå INTE till Disneyland Hong Kong... Alla jag träffat här har varnat mig för att gå dit. Inte för att jag planerade på det, men ändå.
#12 2009-08-23, 18:09
Dremacon
Ursprungligen postat av Jdog
Jag kommer till Hong Kong i början av nästa år, har då med mig ca 70 k. Kommer främst va där för att lära mig kantonesiska och kulturen. Om du känner någon som letar efter en 'flatmate' så hör gärna av dig.Om jag hör talas om någon som letar "flatmate" så ska jag försöka komma ihåg dig. Möjligt att det finns en amerikan som varit på besök och vill flytta hit som letar efter någon att dela med inom en relativt snar framtid.
Annars kan du kanske hitta någon på den här sidan, ett forum för expats i Hong Kong.

http://www.geoexpat.com/forum/