Hitta diskussioner med liknande innehåll

Skottland i Januari?

#1 2012-10-01, 11:35
Devojce
Jag och en till hade tänkt åka till Edinburgh i Januari, detta är något vi planerat en längre tid men nu börjar jag känna mig orolig över vädret och undrar om det finns något att göra där under den tiden på året och om det ens är trevligt att vistas där då?
#2 2012-10-01, 11:37
mysdavey
Ja vädret kommer inte direkt vara jättekul i Januari. Räkna med regnslask 24/7.

I övrigt så finns det väl att göra i Skottland samma som du alltid kan göra i Skottland. Drick whisky på någon skön pub, ät konstig mat och klaga på vädret.
#3 2012-10-01, 12:13
cirruspe
Januari i Skottland är som södra Sverige så hade ni förväntat er sol och bad har ni valt fel stad. Vintern är antingen kall eller blåsig i Skottland. Sommaren är sämre än vintern i Skottland. Det blir aldrig varmt som i Sverige och med en vinter är man ändå beredd på att det ska vara mörkt och kallt. För att summera... med Svensk erfarenhet av vinter så är det inte så mycket att vara rädd för. Edinburgh är en trevlig stad.
#4 2012-10-01, 13:04
Cramis
Ursprungligen postat av Devojce
Jag och en till hade tänkt åka till Edinburgh i Januari, detta är något vi planerat en längre tid men nu börjar jag känna mig orolig över vädret och undrar om det finns något att göra där under den tiden på året och om det ens är trevligt att vistas där då?Skottland är en av mina favoriter, min gudmors ställe. Vädret kan vara dåligt ibland men så är det över allt i England. Det är inget nytt, bara att ta med sig regn jacka. Finns massor att göra i Skottland speciellt i Edinburgh men jag brukar för det mesta bara åka dit när jag vill slappna av men det är riktigt skönt där Go for it
#5 2012-10-01, 13:19
Jaha, ska du bara till Edinburgh? Då är det inga problem. Övriga Skottland kan vara problematiskt på andra sätt då det finns ställen som stänger ner under lågsäsong (ofta okt/nov - mars), och vädret kan påverka kollektivtrafik och annat (britterna är sämre på att hantera snö än vad vi svenskar är). Det där med lågsäsong påverkar sällan städerna. Det handlar ofta om attraktioner (slott, ruiner och liknande) och boende som finns på landsbygden.

Åk till Edinburgh ändå och ha kul. Finns mycket som ni kan göra där året om. Vädret kan vara dåligt oavsett om ni åker i januari eller juli. Så oroa er inte över det. Enda nackdelen är ju dagsljuset (blir ju mörkt efter kl. 16-17 typ, men samma sak i Sverige).
#6 2012-10-02, 17:09
Devojce
Tack för svaren! Är inte ute efter värmen då vi båda vill pröva på något nytt, så det låter ju lovande ändå! Har redan bestämt oss faktiskt och ser verkligen fram emot det
#7 2012-11-05, 19:05
Ly
Jag vill oxa aka till Skottland i januari! Jag har aldrig varit i just Skottland, bara England, Cornwall, Wales, och upp till Newcastle. Bor i London, har fan inte sett nat annat an London pa fem manader.
#8 2012-11-05, 19:25
Postafen
Bra att ni inte letar efter värme, var själv i Edinburgh nu under höstlovet i cirkus 4 dagar, husen där är dragiga sten hus med en-glasfönster och elementen är avstängda större delen av dygnet
kul stad dock med mycket vackra byggnader, inte jätte mycket att göra men var själv bara i dom mest centrala delarna av stan och är ingen stor hejare på pubar, alkohol mm
rekommenderar att se staden från en stor klippa i Holyrood Park och besöka stadens kända slott om ni letar efter typiska turistiska saker
#9 2012-11-05, 19:50
Ursprungligen postat av Postafen
kul stad dock med mycket vackra byggnader, inte jätte mycket att göra men var själv bara i dom mest centrala delarna av stan och är ingen stor hejare på pubar, alkohol mm
rekommenderar att se staden från en stor klippa i Holyrood Park och besöka stadens kända slott om ni letar efter typiska turistiska saker


Finns det inte mycket att göra? Skojar du? Finns för tusan gott om saker. Allt från flertal museum, till slottet, Royal Britannia (en båt som tidigare ägdes av brittiska kungafamiljen), till utsiktplaster och ställen som Dynamic Earth, slottet och Camera Obsura. Jag hann inte med allt under mitt första besök, så ska återvända dit en dag. Det finns alltså såpass mycket att göra ändå. Sedan är det en sevärdhet att bara promenera runt.

Du menar nog Arthur's Seat. Om vädret är sämre så skulle jag nog rekommendera Calton Hill istället. Man kan få samma typ av utsikt därifrån. Men det är inte lika jobbigt och krävande som Arthur's Seat samtidigt som det passar bättre vid dåligt väder. Annars kan man alltid gå till Scott Monument för att få utsikt, men de långa, smala trapporna kan vara en utmaning.
#10 2012-11-05, 21:24
Edinburgh och Skottland, är helt fantastiskt!
Finns otroligt mycket att finna på.
Det är faktiskt mitt favoritland.

Ta någon dagstur eller en tur på flera dagar.
En hit är att ta turen som åker till Loch Ness, där du får en båttur på sjön, till höglandet och till ett whiskydistelleri. Allt på samma dag.
Har för mig att den går på runt 40 pund.
#11 2012-11-05, 21:26
Och om du åker med din partner, är det en perfekt romantisk stad.
#12 2012-11-05, 21:35
Ursprungligen postat av SirSaWa

Ta någon dagstur eller en tur på flera dagar.
En hit är att ta turen som åker till Loch Ness, där du får en båttur på sjön, till höglandet och till ett whiskydistelleri. Allt på samma dag.
Har för mig att den går på runt 40 pund.


Jag håller med om att ta en dagstur om det är möjligt. Men Loch Ness? I vanliga fall, kanske. Men det är en lång resa och man sitter på en buss större delen av dagen. Det är inget som rekommenderas i januari när det är mindre dagsljus än vad det är under sommarmånaderna (bland annat den tiden på året). Då är det bättre att ta en dagstur till en plats som ligger betydligt närmare.

Man kan till exempel åka till kusten (North Berwick eller St Andrews till exempel), Stirling (mest känd för slottet, men det finns lite annat också, Glasgow eller något annat som finns i närheten. Beror helt och hållet på vad man är intresserad av. Det är bättre med sådana dagsturer. Vill man hellre se en sjö så finns det sjöar på närmare håll. De bästa finns i Loch Lomond and the trossachs. Annars kan man kombinera Linlithgow (som har en sjö och ett palats i ruiner) med Stirling. Eller bara ta Linlithgow, det funkar också om man bara vill vara borta en halv dag. Inte den bästa eller finaste sjön, men den finns i närheten (20 minuter bort med tåg).