Hitta diskussioner med liknande innehåll

Ryska i östeuropa

#1 2017-11-20, 20:59
KrasnajaLuna
Det finns en del östeuropeiska länder som jag skulle vilja besöka någon gång. Främst Tjeckien och Ungern. Det jag undrar är i hur hög grad det ryska språket används i de länderna, både i tal och skrift? Om man kan en del ryska, fungerar det att ta sig fram där då? Har försökt ta reda på detta men det är svårt att få en helhetsbild. Tjeckien och Ungern har ju sina egna språk men borde ändå vara ganska ryskinfluerade med tanke på historien?
#2 2017-11-20, 21:40
Snubbens
De länderna är mycket ryskinfluerade, ja. Men, inte på det sätt du tror. Du skall helt undvika att prata ryska där. Istället är det engelska för de yngre och tyska för de äldre som gäller. Pratar du ryska blir du sämre behandlad.
#3 2017-11-20, 23:15
Jag har märkt att mina ca 10 ryska glosor kan vara användbara som extra förklaring ibland i länder där det talas slaviska språk.
Ungerska är dock inte ett slaviskt språk så jag skulle gissa att det inte är så många som fattar ryska där, och att de som gör det är en åldrande grupp.
#4 2017-12-04, 17:39
Limma skinkbit
Tjeckiska är ett slaviskt språk, så kan du ryska så kan du också förstå lite tjeckiska. Med betoning på lite.
De som gick i skolan före 1989 har förmodligen åtminstone basala kunskaper i ryska men både Ungern och Tjeckien räknar sig till Centraleuropa, snarare än Östeuropa.
Som sagts tidigare så är ofta tyska ett bättre val.