Hitta diskussioner med liknande innehåll

Hawaii - allt du behöver veta! [/mod]

#1 2008-06-24, 16:14
paggan
Kan väl skriva lite om Oahu på Hawaii där jag varit tre gånger.

Transport till Waikiki till och från flygplatsen

"Roberts Hawaii" kör bussar med jämna mellanrum in mot Waikiki men bussarna blir fort fulla och man kan få vänta länge. Sen tar det tid att stanna till vid varenda hotell för att släppa av folk.

http://www.robertshawaii.com/oahu/index.php

Bättre är det att splitta en taxi eller ta en egen direkt till hotellet.

Hotell

Mängder av hotell finns vid Waikiki i de flesta prisklasser. Precis som i övriga världen så kostar de bättre hotellen en hel del medans det finns bra budgetalternativ.

Rekommenderas:

Ocean Resort Hotel Waikiki
http://www.castleresorts.com/Home/accommodations/ocean-resort-hotel-waikiki

Resort Quest Wakiki Beach Hotel
http://www.resortquesthawaii.com/hawaii/propertyOverview.do?propertyGrou...

Relativt nyrenoverat hotell med bra läge och en grym uteservering på taket med levande musik och feta drinkar.

Ett enkelt men bra hotell 200m från Waikikistranden. Alla rum med balkong.

Undvik

Resort Quest Circle Hotel
http://www.resortquesthawaii.com/hawaii/propertyOverview.do?propertyGrou...

Ett hotell som ligger bra till men inte är speciellt bra standardmässigt.

Mat

LuluŽs ligger vid Waikikistranden upp mot Honolulu Zoo. Ett perfekt surfinginspirerat alternativ för rejäla frukostar och ligger bra till för att slinka in för en snabblunch från stranden. Stort ölutbud och även bra ställe att förfesta på.
http://www.luluswaikiki.com/

DennyŽs - En kedja som har massor med restauranger över hela USA. Typisk amerikansk frukost, lunch och middag. OBS! Har oftast inte alkoholrättigheter.
Ligger en parallellgata upp från Waikikistranden vid ChiliŽs
http://www.dennys.com/en/

Big Kahuna Burger - Feta hamburgare och goda drinkar och öl.
http://www.dbkwaikiki.com/index.html

Cheeseburger in Paradise - Populär bland turister då den ligger i anslutning till Waikiki Beach men samma här. Grymma hamburgare och bra med alkohol.
http://www.cheeseburgerland.com/Users/WaikikiBeachDetails.aspx

Festa?

DukeŽs är ett härligt tillhåll i anslutning till Waikiki. Mycket turister men uteservering på stranden och mycket folk.
http://www.dukeswaikiki.com/

Bila

Att hyra bil är nästan ett måste på Oahu. Hyr en Mustang Cab. Kostar faktiskt inte så mycket mer än en vanlig compact bil. Uthyrare finns längs Waikiki Beach. Ett måste är att bila västerut upp längs kusten. Vid västra Oahu hittar man helt folktomma, långa stränder med magiska solnedgångar. Åk mot MaŽili och upp mot Makaha. Där finns dom!
Missa inte North Shore (läs avsnitt Surfing) med Banzai Pipeline, Waimea och Sunset Beach. Mytomspunna surfingstränder.

Att göra då?

Surfing

Är det Hawaii är känt för. Är du nybörjare hyr du en bräda på Waikiki Beach. Kostar ca 12 dollar för en timme och försöker själv. Annars finns det surfingskolor, vilket är ett bra alternativ. De gamla rävarna som håller i kurserna schasar nämligen bort badande som är i vägen för dig, något som kan vara irriterande när du försöker själv. Har du surfat tidigare och är bra på det så är North Shore ett måste. Under vinterhalvåret är vågorna helt galna och kan bli upp mot 8 meter höga. Många surftävlingar hålls här då. Under sommaren är vattnet helt stilla och man har stora chanser att se delfiner i vattnet. Vill man bo vid North Shore så söker man sig till Haleiwa.
Att hålla koll efter:
-Waimea
-Sunset Beach
-Banzai Pipeline

Tips!
Hyr eller tanka filmen "North Shore". Kultfilm.
http://www.imdb.com/title/tt0093648/

Snorkla

Hanauma Bay är givet för detta. Ett naturvårdsområde i en bukt med stora korallrev:
http://www.dafni.com/gulfsave/hanauma_bay.jpg
Utrustning finns att hyra på plats. Lokalbussen går även hit. Tänk på att man måste se en film i deras biograf på 20 minuter innan man får gå in. Fiskar i alla möjliga färger finns och ibland även en sköldpadda.

Pearl Harbour och USS Arizona Memorial?

Lokalbussen går även hit. Massor med turister. Gratis. En utställning med en massa föremål och sånt. De alla vill göra är att ta båten ut till det sjunkna skeppet USS Arizona och ofta är köerna riktigt långa. Räkna med att få vänta i tre timmar för att komma med båten. Frågan är om det är värt det. Jag tyckte inte det.

Shopping

Ala Moana Shopping Mall är stället. 260 butiker med allt från designkläder till dyra märkeskläder och surfingkläder. Lokalbussen går hit. Tar ca 30 minuter från Waikiki.
http://www.alamoanacenter.com/thebasics.htm

Vattenpark

Hawaiian Water Adventures Park finns i mitten av ön. Roliga attraktioner men dyrt. Även hit går lokalbussen:
http://www.hawaiianwaters.com/

Ta sig runt ön.

Antingen hyrbil men lokalbussen går ofta och är enkel att använda. Kostar $1.50 per väg och trafikerar hela ön. Se till att ha jämn växel! Waikiki - North Shore tar ca 1,5 timme och är riktigt jobbigt.

Övrigt

Japaner, japaner, japaner...Japp såna lär du få se mycket av på Oahu. Mycket är översatt till japanska och de finns överallt. De åker som bekant ofta i grupp och håller rätt låg profil. Annars är det en massa "mainland tourists" från fastlandet. Man ser nästan inga svenskar faktiskt.
Vid North Shore bör man se sig om lite mer. Inte lika mycket turister och lokalbefolkningen är inte lika vänligt inställd. Annars är det lite brottslighet, speciellt vid Waikiki där många turister och poliser är i rörelse.
Drick ingen pilsner på stranden. Då åker böteslappen fram. Poliserna vid Waikiki går ofta runt i shorts på stranden och kontrollerar att ingen dricker.

Det var nog allt. Hawaii är kanon! Perfekt att åka till med polarn eller med flickvännen. Och det är faktiskt inte speciellt mycket dyrare där än på fastlandet.
#2 2008-06-25, 12:54
ubersanta
Eftersom jag bott i Honolulu ett tag så tänkte jag bara flika in med några detaljer i paggans annars utmärkta guide.

Transport
Hyra bil på Oahu är bäst. Man tar sig snabbt runt till alla hörn och kanter eftersom ön är rätt liten.

Dock funkar busstrafiken jävligt bra. Även om det kan kännas segt att sitta 1,5h på buss för att komma till North Shore så är det enormt prisvärt för den som inte har råd att hyra bil. Passa på att köpa ett billigt månadskort för $25 (kan ha gått upp sen jag köpte).

Att lifta går även det utmärkt och du kommer garanterat att få lift inom 5 minuter. På Hawaii är det tillåtet att sitta på flatbädden på en pickup truck (till skillnad från de flesta andra stater). Hawaiianer är ett trevligt folk, så jag rekommenderar verkligen liftandet eftersom ni då kommer ha en trevlig stund.

Boende
Själv lyckades jag fixa gratis boende i 2 månader hos helt främmande människor som jag inte hade några gemensamma bekanta med. hur gick det till? Jag gick in på internetforum och berättade om mig själv och vips hade jag fått 3 erbjudanden.

Det underlättar givetvis om du är aktiv inom någon idrott eller annan verksamhet. Jag gick nämligen in på ett amerikanskt forum för kanotister (eftersom jag själv paddlar kanot). Så tänk efter. Är du aktiv inom en relativt smal hobby/idrott/intresse så är chansen rätt stor att du kan fixa gratis boende.

Övrig budgetboende kan du hitta på http://honolulu.craigslist.org/hhh/
Hawaii är relativt billig faktiskt när det gäller boende.

Den vackra naturen
Förutom sol, stränder, surfing, och bad så erbjuder Oahu enormt fin natur. Vandra i bergen och i bamboodjungeln

http://www.backyardoahu.com/index.html?haik1.htm

Stairway to Heaven var en upplevelse:
http://stevegoss.home.insightbb.com/Gallery/Haiku%20Stairs%20Gallery/pag...

Folket
Massa japaner som paggan nämner, men jag måste påpeka att ca 800 svenskar studerar på Hawaii (och nästan lika många norrmän). Så, man kommer stöta på svenskar.

Vita kallas för "Haole" http://en.wikipedia.org/wiki/Haole och har använts på ett nedsättande vis mot vita. Det har funnits en viss historia med diskriminering mot vita.

Dock tillhör det väl mest det förgångna och Hawaiianer är mycket vänliga och öppna. Japaner är som japaner brukar och håller sig mest för sig själva.
#3 2008-09-09, 19:34
ubersanta
Bröt ut två inlägg och startade en samlingstråd om Hawai'i

/mod
#4 2008-09-09, 19:39
Midsommarafton
Tack så mycket, sugen på Hawaii som fan.
#5 2008-09-09, 20:42
FromTheSoul
Kanon! Bra trådstart. Här kommer jag nog skriva en del ; )


Jo ubersanta jag tänkte höra med dig eftersom du bott på Oahu så undrar jag hur lätt det är att skaffa boende? För som sagt mina planer är att flytta dit, iofs är det några år kvar. Men frågan är hur lätt det är att skaffa boende? Räcker det att komma ner dit och fixa boende tillfälligt och sedan leta efter fast boende. Jag kmr nog framförallt leta i trakterna runt North Shore. Eller måste man ha fixat med det innan?

Ursprungligen postat av ubersanta
.

Hawaii är relativt billig faktiskt när det gäller boende.


Billigt med boende? Vad kan det röra sig om för summor för olika fastigheter?

Edit: Ser nu du skrivit i min andra tråd om priser. Skriv gärna i denna också.
#6 2008-09-09, 22:08
ubersanta
Givetvis finns det bättre ställen att leta boende på, men börja med craigslist
http://honolulu.craigslist.org/oah/apa/

Jag tycker att 700 dollar för en sjysst lägenhet på ett sjysst läge är riktigt billigt. Väl på Oahu kan du hitta boende för $400-500 i månaden.

Fast om du skall flytta dit så hoppas jag dels att dina kusiner räcker för en Green Card, annars kan du alltid studera på HPU.edu.
#7 2008-09-10, 08:39
FromTheSoul
Ursprungligen postat av ubersanta
Givetvis finns det bättre ställen att leta boende på, men börja med craigslist
http://honolulu.craigslist.org/oah/apa/

Jag tycker att 700 dollar för en sjysst lägenhet på ett sjysst läge är riktigt billigt. Väl på Oahu kan du hitta boende för $400-500 i månaden.

Fast om du skall flytta dit så hoppas jag dels att dina kusiner räcker för en Green Card, annars kan du alltid studera på HPU.edu.


Aa det är som du säger, det är inte alls mycket pengar för att bo på sitt drömställe.

Ja jag måste ju ha ett Green Card innan jag flyttar, tänker inte köra någon rövare. Hur gjorde du när du bodde på Oahu?
#8 2008-09-10, 10:18
ubersanta
Ursprungligen postat av FromTheSoul
Aa det är som du säger, det är inte alls mycket pengar för att bo på sitt drömställe.

Ja jag måste ju ha ett Green Card innan jag flyttar, tänker inte köra någon rövare. Hur gjorde du när du bodde på Oahu?


Jag pluggade på HPU
#9 2008-09-10, 12:44
JackDanielz
Om man flyger från sverige/europa vart i U.S.A mellanlandar man för vidare flygtur till Hawaii. L.A? Jag tänker mig nämligen nån sorts kombinationsresa

Edit: När är solsäkraste och bästa tiden att åka?
#10 2008-09-10, 14:47
FromTheSoul
Ursprungligen postat av JackDanielz
Om man flyger från sverige/europa vart i U.S.A mellanlandar man för vidare flygtur till Hawaii. L.A? Jag tänker mig nämligen nån sorts kombinationsresa

Edit: När är solsäkraste och bästa tiden att åka?Vart man mellanlandar beror på olika flygbolag. Jag har sett ganska många ställen, bl.a Atlanta och L.A.

Temperaturen är ungefär den samma året om. Men man brukar säga att regnperioden är mellan december - april. Men det ska inte vara någon större störande faktor eftersom det inte kommer så mycket.
#11 2008-09-11, 17:17
FromTheSoul
Folk på flashback, vad har ni för uppfattning om invånarna på Hawaii? Vad jag har hört ska dom vara ganska otrevliga mot turister och invandrare. Är det en korrekt uppfattning jag fått?
#12 2008-09-11, 19:11
sparkuz
Ursprungligen postat av FromTheSoul
Folk på flashback, vad har ni för uppfattning om invånarna på Hawaii? Vad jag har hört ska dom vara ganska otrevliga mot turister och invandrare. Är det en korrekt uppfattning jag fått?


Det stammer till viss del. Det finns assholes overallt och hawaii ar inget undantag. T.ex. om du surfar dar alla locals haller till kan du fa dig en tillsagelse att dra nan annanstans. Men det finns mangfallet fler trevliga locals an otrevliga, och det handlar lite om hur du sjalv beter dig med. Respekterar du folket och naturen blir du vanligt bemott, men beter du dig som att du ager stallet och forvantar dig att folk ska buga och tacka dig for att du besoker "deras" island kommer du inte langt.