Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste och Europas västligaste belägna huvudstad. Staden ligger något söder om norra polcirkeln och de kortaste dagarna på vintern ger enbart fyra timmars solljus, medan nätterna under sommaren är nästan lika ljusa som dagarna. Reykjavik ligger på sydvästra Island, på Faxefjordens södra strand. Den har omkring 120 000 invånare och är mittpunkt för Islands ekonomiska aktivitet.

Reykjavik antas vara den första permanenta bosättningen på Island, den ska ha grundats omkring år 870 av Ingólfur Arnarson. Fram till 1900-talet fanns dock ingen stadsbebyggelse på platsen. Staden i sig grundades 1786 som en officiell handelsstad och växte kraftigt under de närmaste årtiondena, då den utvecklades till ett regionalt centrum för kommers, befolkning och regeringsaktiviteter.

Idag är Reykjavik centrum i Reykjaviks storstadsområde, som med sina 200 000 invånare är Islands enda storstadsområde. Staden tillhör världens modernaste städer i ett av världens mest utvecklade länder, och dess invånare åtnjuter ett välfärds- och infrastruktursystem i världsklass.

Stadens sju sim- och badanläggningar, som värms med hjälp av de varma källorna, är mycket omtyckta av både islänningar och turister. Reykjavik är platsen där romanen (och filmen) 101 Reykjavik utspelar sig, och speciellt nattklubben Kaffibarinn (som i romanen benämns K-baren) har uppnått kultstatus. Överhuvudtaget är staden känd för att hysa ett fartfyllt nattliv, där diskoteket Nasa är en av de viktigaste samlingsplatserna.

Staden har under senare år fostrat flera världskändisar, såsom musiker som Björk och Oddur Sigurjónsson och band som Múm och Sigur Rós.

Relaterade länkar

Medlemmarnas bilder från Reykjavik Visa fler (9)

Island
Island
Island
Island
Island

Diskussioner om Reykjavik Visa fler (8)

Sverige, Norden och Baltikum 6 år sedan
15
Europa 12 år sedan
4
Europa 15 år sedan
2
Europa 16 år sedan
4
Europa 16 år sedan
1
Europa 17 år sedan
4
Europa 19 år sedan
2
Mostly Cloudy

VÄDRET

Reykjavik
-3°


Lokal tid: 00:29
Land:Island
Huvudstad: Reykjavik
Största stad:Reykjavik
Statsskick:republik
Språk:isländska
Religion:protestantism
Yta: 103 km²
Folkmängd:315 300 (2013)
Befolkningstäthet: 3 invånare per km²
Medellivslängd:81 år
Analfabetism:1 %
Valuta: króna (ISK)
1 króna = 0.08 kr
BNP per capita:$ 36 800 (2010)
Tidsskillnad:-1 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:17 juni
Landsnummer:354
Landskod:IS
Näringsliv:tjänstesektor 61%, industri 35%, jordbruk 4%
Klimat:tempererat; kalla, blåsiga vintrar och milda, fuktiga somrar
Island Island
Flagga Statsvapen
Island
Ísland (isländska)
Iceland (engelska)
Island

Illustrationer

Städer i Island