Warszawa

Genom staden rinner floden Wisla. Warszawa är Polens huvudstad sedan 1596, då kungafamiljen flyttade dit från Kraków. På grund av sitt utsatta läge mellan stormakter har staden drabbats hårt av krig genom århundradena, i synnerhet under andra världskriget då staden i stort sett totalförstördes.

Efter kriget fanns knappt några gamla historiska byggnader kvar, hela den gamla stadsdelen var raserad inklusive det gamla slottet. Man började att långsamt bygga upp huvudstaden igen men oturligt nog så brydde sig inte arkitekterna om utseende och färger utan byggde gråa fyrkantiga lägenhetskomplex för att lösa den akuta bostadsbristen. Detta ledde till att Warszawa ofta blev kallat för Europas tråkigaste stad. Den gamla stadsdelen restaurerades dock till sitt gamla skick. Av de folk som bodde i Warszawa efter andra världskriget så hade vädigt få bott där innan, nästan alla var inflyttade från landet i hopp om jobb.

Efter kommunismens fall har man försökt att få Warszawa att se finare ut. Gamla gråa hus målas om av konstnärer och designers och man bygger nya moderna skyskrapor och bostadsområden och anlägger nya parker. 1995 öppnades Warszawas tunnelbana som hade varit planerad att byggas redan 1938. I och med Polens inträde i EU upplever Warszawa idag en ekonomisk högkonjunktur som staden aldrig skådat förut.

En dominerande byggnad i Warszawa är fortfarande det sovjetiskt byggda Kulturpalatset, en magnifik, om än fortfarande något kontroversiell, byggnad som skänktes till det polska folket av Stalin. Av denna anledning är byggnaden omdebatterad och en del polacker skulle helst se den förstörd. Den är byggd i en imposant neoklassisk stil och innehåller bland annat biografer, teatrar, olika kulturella aktiviteter samt en utsiktsplats.

År 1981 upptogs gamla staden i Warszawa på UNESCO:s världsarvslista.

Relaterade länkar

Diskussioner om Warszawa Visa fler (49)

Europa 1 år sedan
36
Europa 2 år sedan
31
Europa 3 år sedan
72
Europa 3 år sedan
14
Europa 3 år sedan
4
Europa 3 år sedan
7
Sverige, Norden och Baltikum 3 år sedan
7
Europa 4 år sedan
9
Europa 4 år sedan
7
Europa 4 år sedan
2
Partly Cloudy

VÄDRET

Warszawa
+10°


Lokal tid: 05:19
Land:Polen
Huvudstad: Warszawa
Största stad:Warszawa
Statsskick:republik inom EU
Språk:polska
Religion:katolicism
Yta: 312 685 km²
Folkmängd:38,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 123 invånare per km²
Medellivslängd:76 år
Analfabetism:0 %
Valuta: polsk zloty (PLN)
1 zloty = 2.30 kr
BNP per capita:$ 18 700 (2010)
Tidsskillnad:+0 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:3 maj
Landsnummer:48
Landskod:PL
Näringsliv:tjänstesektor 55%, industri 38%, jordbruk 7%
Klimat:tempererat; kalla vintrar och varma, fuktiga somrar
Polen Polen
Flagga Statsvapen
Republiken Polen
Rzeczpospolita Polska (polska)
Republic of Poland (engelska)
Polen

Illustrationer

Städer i Polen