Prag

Prag är beläget i den tidigare österrikiska provinsen Böhmen, som sedan 1993 tillsammans med Mähren utgör Tjeckien. Böhmen var från början ett självständigt kungarike, men genom ett flertal giftermål blev landet en del av habsburgarnas område år 1526. Samtidigt blev landet en österrikisk provins, och Prag var i hög grad en tyskspråkig och tyskkulturell stad. Framgångsrika tyskspråkiga författare och diktare, som Franz Kafka och Rainer Maria Rilke, föddes i Prag.

Idag är Prag särskilt känt för sina vackra och imponerande byggnader som representerar alla stilarter. Staden har flera intressanta områden, den gamla stadsdelen från 1200-talet, den nya stadsdelen från 1300-talet (därmed inte alls så ny), den judiska stadsdelen och Hradcany med sina katedraler och slottsområde har varit säte för kungar, kejsare och presidenter sedan 800-talet. I Prag finns det många torn och spiror och i början av 1800-talet räknade man att det fanns 103; idag anslås antalet till att vara mer än 500.

Prag är ett populärt turistmål. Det finns stora mängder gamla byggnader, varav många av dem har vackra väggmålningar. Staden har världens bäst bevarade och varierande samlingar av arkitektur, från jugendstil till barock, samt kubism, gotisk, neoklassisk och ultramodern arkitektur.

Bland turistattraktionerna finns bland annat Nationalmuseet i Prag (Národní muzeum), John Lennonmuren (Lennonova zed), Vaclavplatsen (Václavské námestí), Gamlastadstorg (Staromestské námestí) med ett medeltida astronomiskt ur, samt Pragborgen (Praský hrad) och Karlsbron (Karluv most). Nationalgalleriet i Prag finns utspritt på flera ställen - bland annat i det nyrestaurerade Mässpalatset (Veletrní palác) från 1920-talet finns numera Museum för modern och samtida konst med en imponerande konstsamling av europeiska och tjeckiska konstnärer.

Författaren Franz Kafka bodde och verkade i Prag under nästan hela sin livstid. Hans födelsehus är numera en av turistattraktionerna.

Relaterade länkar

Medlemmarnas bilder från Prag Visa fler (47)

Tjeckien
Tjeckien
Tjeckien
Tjeckien
Tjeckien

Diskussioner om Prag Visa fler (66)

Europa 3 veckor sedan
3 429
Europa 1 år sedan
75
Europa 3 år sedan
17
Europa 5 år sedan
8
Europa 6 år sedan
6
Europa 6 år sedan
8
Europa 6 år sedan
9
Europa 6 år sedan
7
Europa 7 år sedan
86
Europa 7 år sedan
8
Mostly Cloudy

VÄDRET

Prag
+8°


Lokal tid: 19:43
Land:Tjeckien
Huvudstad: Prag
Största stad:Prag
Statsskick:republik inom EU
Språk:tjeckiska
Religion:kristendom
Yta: 78 866 km²
Folkmängd:10,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 129 invånare per km²
Medellivslängd:77 år
Analfabetism:1 %
Valuta: tjeckisk krona (CZK)
1 krona = 0.38 kr
BNP per capita:$ 24 800 (2010)
Tidsskillnad:+0 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:28 oktober
Landsnummer:420
Landskod:CZ
Näringsliv:industri 47%, tjänstesektor 45%, jordbruk 8%
Klimat:tempererat; kalla vintrar och varma, fuktiga somrar
Tjeckien Tjeckien
Flagga Statsvapen
Republiken Tjeckien
Ceská republika (tjeckiska)
Czech Republic (engelska)
Tjeckien

Illustrationer

Städer i Tjeckien