Mellanöstern

Mellanöstern

Mellanöstern är en region i sydvästra Asien, som ibland även innefattar delar av Nordafrika. Termen definierar ett område utan exakta landgränser.

Vad som räknas som Mellanöstern är i många fall oklart. Inom Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet definieras staterna på Arabiska halvön, Jordanien, Israel, Palestinska territorierna, Libanon, Syrien, Irak, Iran, Turkiet samt de sju afrikanska staterna Marocko, Mauretanien, Algeriet Tunisien, Libyen, Sudan och Egypten som Mellanöstern.

Enligt andra källor är Cypern och Afghanistan en del av Mellanöstern, och i mera sällsynta fall har även Armenien, Azerbajdzjan, Djibouti, Eritrea, Georgien, Pakistan, Somalia och Tunisien inkluderats i området Mellanöstern. Några förenande länkar är att islam är en central religion och att arabiska är ett betydande språk. Andra företeelser som förenar är urbanisering, befolkningsökning, migration, kolonial historia och auktoritära stater.

Turistrelaterad industri förekommer i huvudsak endast i Turkiet och Egypten. Turismen hindras i hög grad av politiska oroligheter och ett ointresse från enskilda stater att utveckla turismen. Under senare år har Förenade Arabemiraten, Bahrain och Jordanien blivit alltmer populära turistmål.

Länder som anses tillhöra Mellanöstern

Länder som ibland anses tillhöra Mellanöstern

Relaterade länkar

Diskussioner om Mellanöstern Visa fler (929)

Travel Forum 9 år sedan
20
Travel Forum 10 år sedan
13