Nordpolen

Nordpolen

Den geografiska nordpolen är den nordligaste punkten på jorden. Denna punkt ligger på 90° nordlig bredd, den punkt på norra halvklotet där jordens rotationsaxel skär jordytan. Land- och ismassorna kring nordpolen kallas Arktis.

Den geografiska nordpolen sammanfaller inte med den magnetiska nordpolen, som för närvarande ligger i arktiska Kanada. Nordpolen befinner sig i ett ständigt istäckt havsbäcken, och djupet på platsen har uppmätts till 4 079 meter. Från 21 mars till 23 september råder midnattssol. Efter en 32 timmar lång solnedgång följer polarnatten. Den inleds med en skymning som varar i 6 veckor, därefter följer 3 månaders totalt mörker, och till sist kommer en 6 veckor lång gryning innan solen åter går upp. Även soluppgången tar 32 timmar. Polstjärnan står alltid i zenit över nordpolen.

Närmaste namngivna land på västra halvklotet är ön Kaffeklubben som ligger 707,4 kilometer från den geografiska nordpolen. Kaffeklubben är världens nordligaste ö, och dess nordspets är världens nordligaste landpunkt och tillhör världens yttersta platser. Den ligger 37 km öster om Grönlands nordspets Kap Morris Jesup. Kaffeklubben är cirka 1 km i diameter.

Eftersom det inte är någon permanent mänsklig närvaro på Nordpolen har den inte placerats i någon tidszon. Polarexpeditioner kan använda den tidszon som passar, exempelvis tidszonen för det land där de startade från.

Relaterade länkar

Diskussioner om Nordpolen Visa fler (38)

Thailand 5 månader sedan
1 924
Övriga resediskussioner 1 månad sedan
126
Asien 1 månad sedan
1 167
Asien 2 månader sedan
2 969
Övriga världen 7 månader sedan
4 125
USA 5 år sedan
245
Europa 8 år sedan
65
Thailand 8 år sedan
486
Övriga resediskussioner 8 år sedan
20
Sverige, Norden och Baltikum 9 år sedan
26