Iquitos

Staden anses som den största i världen som inte kan nås via vägar utan endast med flygplan eller båt (undantaget om man färdas från Nauta, en liten stad ungefär 100 km söderut). De flesta resorna inom själva staden sker via buss, motorcykel, eller den populära trehjuliga motorcykeln (populärt kallad Mosquito - "mygga"). Transporter till närliggande städer kräver ofta en tur på floden med en llevo-llevo vilka fungerar som små bussar på vattnet.

Iquitos har ett växande rykte som turistområde, speciellt som utgångspunkt för exkursioner till regnskogen och naturreservatet Pacaya-Samiria samt resor nedströms till Brasilien - den andra stora gummi-industriorten i inre Amazonas och till sist Atlanten som befinner sig 3 360 km bort.

En båttur till Belén är en vanlig turistattraktion. Området är åtkomligt till fots under lågvattenstånd i floderna men under högvattensäsongen är enda sättet att ta sig dit via båt. Många av husen i området är fastankrade vid stora pålar och flyter upp när vattnet stiger varje år, vissa hus flyter året runt. Där vattnet börjar finns ofta ett par män med båtar (kanoter) som transporterar lokalbefolkning och turister mot en mindre avgift.

Det finns också en marknad utomhus i Belém (den delen som inte översvämmas) vilken också är en vanlig turistattraktion. Nämnvärd är medicingången, Pasaje Paquito, ett helt kvarter av marknaden där mediciner tillverkade av lokala växter (och ibland djur) säljs.

Till Iquitos kan man ta sig med flyg från Lima och andra peruanska städer eller med båt på floderna. Större hamnstäder i Peru som man kan åka till Iquitos från är Pucallpa, Yurimaguas samt Santa Rosa nära den columbianska gränsen.

Relaterade länkar

Iquitos


Lokal tid: 11:10
Land:Peru
Huvudstad: Lima
Största stad:Lima
Statsskick:republik
Språk:spanska, quechua
Religion:katolicism
Yta: 1 285 220 km²
Folkmängd:30,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 23 invånare per km²
Medellivslängd:71 år
Analfabetism:7 %
Valuta: nuevo sol (PEN)
1 sol = 2.52 kr
BNP per capita:$ 9 100 (2010)
Tidsskillnad:-6 timmar
Elektricitet:220 C AC, 60Hz
Nationaldag:28 juli
Landsnummer:51
Landskod:PE
Näringsliv:tjänstesektor 53%, jordbruk 35%, industri 12%
Klimat:tropiskt (öster), torrt (kusten), kallt (bergen)
Peru Peru
Flagga Statsvapen
Republiken Peru
República del Perú (spanska)
Republic of Peru (engelska)
Peru

Illustrationer

Städer i Peru