Budgeträkning/Tips Roadtrip USA

#1 2010-08-22, 21:47
melacko
Jag har funderat hurvida det är OK att starta den här tråden. Finns liknande trådar innan men då har användaren i många fall velat ha hjälp med budgeträkning och tips just för sin unika resa. Detsamma gäller mig. Budgeträkning för just den specifika rutten vi ska ta, men även tips på vad som finns att göra på vägen, små avstickare som kan vara värda osv. Som sagt, alltså inte allmänna roadtrip tips, utan tips för just våran resa. Tycker att detta rättfärdigar denna trådstart.

Här är vår tänkta rutt. Vi kommer vara borta i 4-6 veckor.
http://maps.google.se/maps?f=d&source=s_d&saddr=new+york&dad...

1. Ang. flygresan så har vi tänkt att boka t/r STHLM-NY för att sedan köra inrikesflyg mellan SF och NY. Anledningarna till detta är dels vad vi har sett så blir det billigare, men även för att vi har tänkt att ta våra sista dagar i NY då det blir smidigast med shopping och liknande i slutet på resan. Vad tror ni, tänker vi rätt?

2. Enligt resesajterna så är det billigare att boka flyg+hyrbil tillsammans. Stämmer det eller är det ingen större skillnad att boka separat?

3. Mellan NY och Philly så kommer vi stanna någonstans längs Jersey Shore, vad är då att rekommendera? Atlantic City eller mindre ställe som tex Toms River?

4. Anledningen till att vi efter Washington åker västerut mot Kentucky och Tennessee är att vi har bekanta där som vi vill hälsa på. Dessutom så får vi se Nashville, Atlanta och de bra delarna av Smoky Mountains på vägen söderut. Vi tänkte att kustvägen mellan Washington och Florida inte är så mycket att missa. Vad tror ni?

5. Tar vi oss vatten över huvudet som åker ner till Jacksonville sen vidare till Tampa Bay? Kanske bättre att åka från Atlanta direkt mot tex Tallahassee, sen vidare västerut?

6.Vad skulle ni rekommendera efter New Orleans? Att ta den nordliga vägen förbi Dallas/Fort Worth eller den sydliga förbi Houston, Austin och San Antonio?

7. Efter Albuquerque funderar vi på om det är värt att ta omvägen ner till Phoenix före vi åker till Grand Canyon och Las Vegas, eller om det är bättre att ta den närmaste vägen över Flagstaff?

8. Efter LV så har vi planer på att inte åka direkt till LA, utan istället ta en sväng ner till San Diego någon dag eller två före vi åker norrut. Synpunkter?

9. Vilken väg rekommenderas att ta mellan LA och SF? Den klassiska kustvägen hela biten eller några avstickare mer i Kaliforniens inland?

10. Som jag tidigare nämnde så har vi tänkt vara borta i 4-6 veckor, vi har räknat med en budget på 35 000-50 000kr? Det känns ganska realistiskt, vad tror ni? Vi kommer förmodligen att bo gratis hos bekanta 4-7 dagar. Detta får ju ner kostnaden något, men givetvis inte jättemycket.

Hoppas ni tog er tid att läsa. Vi är oerhört tacksamma för alla tips och råd vi kan få.

Mvh
#2 2010-08-22, 22:11
qww
kan absolut inte svara på allt då jag endast roadtrippat i kalifornien själv, men kan komma med detta:

hyr inte bil iallafall utan köp. blir billigare än hyrbil nästan direkt, och jag tror att även OM bilen skulle pajja och ni var tvugna att laga den/köpa ny och skrota den gamla så landar det billigare än att hyra. vi skrotade tillslut våran bil i sanfrancisco för att vi inte fick tid att sälja den och fick 150 dollar, om ni har tid att sälja bilen kan ni ju nästan få tillbaka alla pengar ni la ut på den. ägarbyte ska registreras på dmv (typ vägverket) vilket bara var att fylla i lite papper och försäkringen fick vi genom att traska in på närmaste försäkringsbolag och dra visakortet (ca 100 dollar för en månad).

kan vara bra att veta att det egentligen är olagligt att "inte ha en bostad" dvs bo i en bil i usa, dock är ju detta ett billigt alternativ som kan fungera alldeles utmärkt om ni köper en lite större bil och kanske slänger in någon madrass. vi sov rätt mycket i bilen, blev aldrig kollade men hade planen att säga att vi blev så trötta medan vi körde mot (valfri stad) och kände oss som en trafikfara och tänkte att det var bättre att sova en stund. vet inte hur det skulle gå i praktiken men iallafall i sverige är ju dethär vad myndigheterna vill att man ska göra.

vi var ute efter att surfa och fick då tipset att det inte är värt för oss att åka ner till san diego utan stanna i typ encinitas mellan sandiego och LA, tydligen skulle det inte bli något annat än mer ghetto längre söderut. dock så är det ju inte långt alls till san diego i förhållande till vad ni ändå ska köra så jag tycker nästan det verkar lika bra när man ändå håller på så att säga.

dom olika vägarna mellan LA och sanfran är 1an (kustvägen), 101an (lite längre in, typ svensk motorväg/större väg) och 5an (spikrak motorväg med jävligt mycket filer). raka stora vägar kommer ni säkert se nån annanstans och svensk väg har ni nog stt så jag säger absolut att ettan är mest värd. tar såklart längre tid än dom andra men det är fett sevärt. vad jag vet finns det inget jättespeciellt mellan LA och sanfran förutom den vägen, santa cruz kan vara trevligt att stanna i. se till att tanka bilen full innan ni ger er ut på väg 1 (eller i övrigt långa vägar utan ordentliga städer), måste ni stanna och tanka nånstans mitt i öknen eller mitt på väg 1 så har dom skruvat upp bensinpriserna rejält.
#3 2010-08-23, 11:00
DaLorD
Skaplig resa!!

känns som ni får räkna med era 6 veckor.. om ni inte vill sitta i bilen hela tiden utan faktiskt uppleva nått oxå..

På de sex veckorna skulle jag nog räkna 1000Sek om dagen för mat, bärs, boende.. ja leva helt enkelt..
Ibland kanske man klarar sig på en 500-ing men ibland kanske det går åt 1500 så det jämnar nog ut sig..
Sen skall du nog ha typ 10.000 extra bara att slösa bort på nöjen tycker jag.. typ vegas och lite skojiga amerikanska shootingrange o så..

så dina 50.000 är nog ganska bra räknat.. bara i dricks lär ni spendera 5.000sek på 6 veckor..

Trevlig resa!
#4 2010-08-24, 08:02
Stromstrom
Ursprungligen postat av melacko

2. Enligt resesajterna så är det billigare att boka flyg+hyrbil tillsammans. Stämmer det eller är det ingen större skillnad att boka separat?


Det finns flera siter som jämför priserna på de olika biluthyrningsfirmorna, ex Travelocity.com har en sådan funktion. Sen är det alltid bra att testa att lämna bilen på lite olika ställen. Jag slapp undan drop-off fee när jag lämnade på Miamis flygplats istället för South Beach till exempel.

Ursprungligen postat av melacko
4. Anledningen till att vi efter Washington åker västerut mot Kentucky och Tennessee är att vi har bekanta där som vi vill hälsa på. Dessutom så får vi se Nashville, Atlanta och de bra delarna av Smoky Mountains på vägen söderut. Vi tänkte att kustvägen mellan Washington och Florida inte är så mycket att missa. Vad tror ni?

det beror ju helt på vad man är ute efter och vad man gillar. Själv tycker jag att USAs östkust är roligare och trevligare än västkusten och mycket roligare än att köra från New Orleans-LA. Charleston och Savannah är jättekul med mycket fest och mycket charm. Dessutom är det ju södern så folk är lite extra trevliga (svårt att tro men det går faktiskt men södern är fantastisk).
Sen är Outer Banks i North Carolina grymt. Massor av djurliv och stränder. Små roliga samhällen som verkligen lever upp på somrarna etc.

Det jag lärt mig av mina roadtrips i USA är att det ofta är roligare på de lite mindre ställena än de stora städerna. Sen förstår jag ju att om man gör sin första USA-resa så vill man ju se alla "måste"-ställen men andra och tredje gången så vill man ha det lite mer personligt. Fördelen med de lite mindre städerna är att man är lite mer exotisk som Europe. I New York är det massor av turister och massor av europeer men i ex Charleston så är det nästan inga. Det ger ett ännu bättre bemötande och roliga möten med människor. Sen är ju södern roligast

Jag hoppas du får en rolig resa oavsett vad du väljer.
#5 2010-08-24, 15:36
Maverick81
Hej.

Härlig resa du ska ge dig ut på.

Gjorde i princip samma resa ca ett år sedan, men baklänges.
Efter din utförliga beskrivning så har jag bara två anmärkningar, tiden och lite pengarna.

Tror tiden är något för knapp min resa tog 9 veckor och då var jag inte nere i Florida och snurrade.
Sen har du nog räknat i något snålaste laget, går säkert att resa på den summan men, jag hade sparat lite till. Spenderade själv 100000 på 9 veckor (inklusive allt). Då absolut inget överdådigt, mycket Motel6 (billigaste motell kedjan). Sen tog vi något bättre hotell i LV ibland men iallfall 70000 för 6 veckor, ca.

Alamo är en mycket bra hyrbils firma.
Missa inte Memphis.

Har rest en hel del i USA så bara fråga om du undrar något!

Maverick.
#6 2010-09-13, 04:16
melacko
Tack för alla tips.

Vi har räknat lite på det hela och kommit fram till detta.

Resan, (med Florida och San Diego inräknat) är 870mil lång, och vi räknar med att klara av det på 45 dagar. Dock har vi starka planer på att skippa FL och SD., på så vis sparar vi 4-7dagar och nästan 100mil.

När det gäller bensinen så har vi kommit fram till 8000kr totalt, allså 4000kr per skalle, och då har vi verkligen överdrivit.
1 gallon = 3.7l. 1 gallon kostar ca 3$/snitt, vi har avrundat neråt och sagt 1$ per liter, alltså 7-8kr. 870mil
x 8kr = 6960kr, dessutom har vi lagt till ytterliggare 1000kr för att vara säkra. Som ni ser har vi även räknat med att bilen kommer dricka 1l per mil. Även med diverse felkörningar och runtsnurrade i diverse städer så kan vi ändå inte tänka oss att det kommer kosta mer än 4000kr per skalle. Vi har överdrivit med ca 1.50kr per liter, vi har räknat med att bilen kommer dricka 1l per mil, när den förmodligen kommer hamna på runt 0.7l. Dessutom har vi plussat på en extra tusenlapp bara för att. Att räkna med 4000kr skalle måste vara 100% bullet proof. Vad tror ni?

Hyrbilen för ca 40 dagar har vi räknat med kommer kosta 7000kr-10 000kr per skalle, allså 14 000-20 000 totalt. Viktigt att poängtera är att vi kommer få betala lite extra avgifter då jag (föraren) är under 25år. Vad tror ni?

Flyg NY t/r har vi räknat med 45000kr, sen inrikes flyg san fran - NY = 1500kr. Vad tror ni?

Många har sagt att man kan räkna med 40$ natt för ett dubbelrum. Vi räknar med att det kommer kosta 60$, allså ca 225kr per skalle. 225x45 = ca 10 000kr. Vissa nätter kommer vi bo dyrare och andra billigare, kanske t.o.m ett par nätter helt gratis.

Allt som allt, 10 000kr boende, 6000kr flyg, 10 000kr bilhyra, 4000kr bensin = 30 000kr, och då känns det som att vi inte har underskattat något utan snarare överdrivit, framförallt på bensinpriset. Vad tycker ni?
#7 2010-09-13, 13:03
JGG
Ev att ni har räknat lite för lite på Stockholm-NY t/r biljetterna
#8 2010-09-13, 13:12
Toan
Hur har ni kommit fram till boendekostnaderna? Då jag reste runt i USA förra sommaren bodde jag som billigast i Las Vegas (snitt $69/natt för ett dubbelrum). Visserligen bodde jag inte jättedåligt, men inte heller på några speciellt flådiga hotell.
#9 2010-09-13, 16:23
melacko
Ursprungligen postat av Toan
Hur har ni kommit fram till boendekostnaderna? Då jag reste runt i USA förra sommaren bodde jag som billigast i Las Vegas (snitt $69/natt för ett dubbelrum). Visserligen bodde jag inte jättedåligt, men inte heller på några speciellt flådiga hotell.


Jag har kikat runt här på forat i diverse trådar och då är det flera som har sagt att man kan räkna med runt 40$ per natt. Då syftar jag på relativt billiga motell.
#10 2010-09-13, 16:24
melacko
Ursprungligen postat av JGG
Ev att ni har räknat lite för lite på Stockholm-NY t/r biljetterna


Brukar det kosta mer? De gånger jag kikat efter biljetter till NY så brukar det nästan alltid hamna på runt 4500-5000kr.
#11 2010-10-08, 19:08
tjabba
40 $ per natt låter aningen för lite i mina öron. flyg SF-NY kan du få för 1500 men beror på till vilken flygplats, tror det är dyrare till Newarc.

det är en sjuhelvetes resa nu ska göra, tänk på att antalet mil kommer att bli mycket mer än man tror
enligt er karta är det 850 mil men det kommer att bli det dubbla (skicka jättegärna PM om berätta hur det gick! )

tänk även på att det kommer bli rejält mkt dyrare att hyra bil för att ni är under 25, jag hade ändå hyrt bilen hemifrån (holidayautos tex) för att ha alla försäkringar klara, inte kul att köpa en bil, köpa försäkring av nån skum försäkringsagent som bara jagar provision.... och sen köra på någon person....

håller även med tidigare inlägg - södern är roligast!

trevlig resa (glöm ej att pm:a)
#12 2010-10-08, 19:57
rob1234
Nagra synpunkter:
Jersey shore: Skall ni till LV sa skippa Atlantic City, det ar inget speciellt. Fortsatt istallet soderut till Ocean City och Cape May, men gor det efter Philly.

Pa vag till Washington sa stanna i Annapolis, det ar fint

Rakna med en hogre snittforbrukning an 1l/mil. Med stads och ko korning sa ar inte en siffra pa 1.3-1.4 l/mil ovanligt har. Det ar inte nagra bensinsnala bilar de kor med... Bensinpriset ligger pa 2.599-2.899/gallon regular langs ostkusten iaf.

Vastkusten, det finns massa fina smaorter mellan SD och SF. Kor definitivt 1:an sa mycket som mojligt av strackan

Forresten, Pappa korde typ samma stracka (nagot direktare) i somras och hamnade ratt exakt pa 1000 mil, sa er karta verkar lite kort