Hitta diskussioner med liknande innehåll

Visum/eTA Kanada (Mod)

#13 2009-01-08, 14:06
Molson Canadian
Nej, det är nog inget rimligt mål. Utan visum är det hyfsat svårt att få jobb, trots att en del provinser, främst Alberta, behöver arbetskraft.
#14 2009-01-08, 14:20
torrenttobbe
Flikar gärna in då jag är i samma situation. Har ingen utbildning att falla tillbaka på utan mest ströjobb, lite väktare lite resturang. Hur är chanserna för mig?
#15 2009-01-08, 19:48
Melkol
Ursprungligen postat av Volchek
Jag måste börja med att säga att jag älskar min egen planering. Efter ungefär ett års uppskjutning hade jag slutligen bestämt mig för att ta tag i min resa till Centralamerika. Tanken var att jag skulle åka i slutet av april, och sedan spendera ungefär ett halvår där. Men då krossades mina drömmar när jag insåg att det halvåret sammanföll ganska exakt med den obligatoriska regnperioden där nere. Efter lite eftertanke insåg jag att jag inte vill spendera ett halvår i Costa Rica/Nicaragua samtidigt som det är regnperiod, men jag vägrar helt sonika stanna kvar i Sverige och jobba i 10 månader till, hur sunt och begåvat det än må vara enligt vissa människor.

Då slog tanken mig att jag skulle åka "inom" Kanada i ett halvår, av någon anledning var det Montreal jag kom att tänka på först, och jobba och försöka gå plus/minus-noll rent ekonomiskt under 5-6 månader.

Så nu till mina frågor.
    Är det överhuvudtaget ett rimligt mål att försöka gå plus/minus-noll under ett halvår i Montreal (eller vilken stad som helst i Kanada för den delen)
  • Hur är det med jobbmöjligheterna i Kanda? Jag har faktiskt inte tänkt ansöka om arbetsvisum, hur petiga är kanadensarna med det rent generellt? Har läst att det är ont om arbetskraft och att det kryllar av låglönejobb, stämmer detta?
    Jag har endast en gymnasieutbildning att luta mig på, så allt det här om skilled worker-visa (eller vad det nu egentligen heter) kan vi glömma, tyvärr.

Finns säkert extremt många andra saker jag behöver veta om jag nu bestämmer mig för Kanada, men vi kan börja med dessa så får jag återkomma med fler idéer till frågor senare.

Tack på förhand!


Inte ett tips att inte ha ett arbetstillstånd. Faktum är att det är Canada är ett ganska organiserat och byråkratiskt land det också. Och att bara dimpa ner och hitta ett jobb utan att du har rätt papper är inte lätt. Inte ens svart. Och dessutom om du talar låglönejobb skulle du som svart få mindre än minst....

Men jag uppfattar det som att du är ung och då kanske "Youth mobility program" vore ett alternativ för dig. Där sker inte den "normala arbetsmarknadsprövningen" som sker om jag som äldre än dig söker Arbetstillstånd. SAMT att du inte måste ha jobb ordnat innan du landar utan faktiskt får åka i alla fall och söka jobb på plats.

http://www.ams.se/Go.aspx?a=71343
http://geo.international.gc.ca/canada-europa/sweden/youth_jeunes/youth-m...
#16 2009-01-08, 19:49
Volchek
Efter att ha hört mig om och läst på lite mer har jag insett att det verkar ganska dumt och onödigt att inte fixa arbetstillstånd, verkar trots allt inte vara helt omöjligt att fixa.

Min andra fråga kvarstår då; är det realistiskt att gå plus/minus-noll rent ekonomiskt under ett halvår i Kanda? Jag har fortfarande ingen utbildning att luta mig mot, utan hoppas helt krasst på att fixa jobb på plats. Naiv, realist eller är jag bara helt dum i huvudet som ens tänker tanken?

Just nu lutar det isåfall åt Toronto, skiljer sig möjligheterna från stad till stad?
#17 2009-01-20, 01:01
BERNF
Ursprungligen postat av Volchek
Efter att ha hört mig om och läst på lite mer har jag insett att det verkar ganska dumt och onödigt att inte fixa arbetstillstånd, verkar trots allt inte vara helt omöjligt att fixa.

Min andra fråga kvarstår då; är det realistiskt att gå plus/minus-noll rent ekonomiskt under ett halvår i Kanda? Jag har fortfarande ingen utbildning att luta mig mot, utan hoppas helt krasst på att fixa jobb på plats. Naiv, realist eller är jag bara helt dum i huvudet som ens tänker tanken?

Just nu lutar det isåfall åt Toronto, skiljer sig möjligheterna från stad till stad?

Nja under ett halvor blir det nog svort att go pluss minus noll, om du inte raknar bort resekostnaderna. Ar dit mol bara att go pluss minus noll kanske alberta vore bast do du dar antagligen inte kommer go arbetslos nogon langre tid. Toronto funkar vall dok ar bode Toronto och Vancouver ratt halvdyra stader och jobbsituationerna dar ar inte alls lika bra som i tex Alberta.
Du namnde Montreal om jag inte ar helt ute och cycklar so pratar dom franska dar so om du inte kan det flytande kanske det vore bra att skippa det.

O som monga andra popekat ar det valdigt svort att fo jobb utan arbetsvisum, har set arbetsformedlare kasta ut personer for att dom sokt svart.
#18 2009-09-06, 16:29
Jag ska till Kanada om ett par veckor. Rättare sagt, Vancouver, om det spelar någon roll. I vilket fall som helst, så undrar jag hur det fungerar med visum. Jag har ingen som helst erfarenhet av att resa till länder där man ansöker om visum på flygplatsen. Just när det gäller Kanada så är jag osäker. Vissa säger att man inte behöver ha visum, men letar man efter mer information så står det att man måste ansöka om ett turistvisum direkt på flygplatsen när man anländer. Detta turstvisa är giltigt i 6 månader.

Det bör tilläggas att jag har ett pass samt returbiljett. Men jag ska stanna i Vancouver 11 månader. Ska jag skaffa det där turistvisumet som gäller 6 månader direkt vid flygplatsen, och sedan förlänga det ytterligare 6 månader vid ett senare tillfälle? Jag ska INTE arbeta eller studera där, snarare resa runt i landet och besöka vänner som bor i just Vancouver. Så arbetsvisum eller studentvisum är inte aktuellt.

Någon som vet vad som är aktuellt för mig? Hur ansöker man om turistvisumet förresten? Gör man det när man har klivat av flygplanet, hämtat sitt bagage och är på väg ut ur ankomsthallen? Jag har bara hört talas om att man ska ansöka om turistvisat på flygplatsen när man har anlänt. Nån som vet mer om hur det går till? Ska jag skaffa annat visum, eller ska jag strunta i det?

Kollar man på den kanadensiska ambassaden om vad som gäller för Svenskar, så står det följande:

If you are a Swedish citizen holding a valid Swedish passport, you do not need a visa to visit Canada, but should hold a valid passport and a return ticket. If you want to immigrate to Canada, or work in Canada temporarily you will need a visa or permit. If you wish to study in Canada, you may need a Study Permit.
#19 2009-09-07, 20:58
honkalonk
Ursprungligen postat av Spyrran

Det bör tilläggas att jag har ett pass samt returbiljett. Men jag ska stanna i Vancouver 11 månader. Ska jag skaffa det där turistvisumet som gäller 6 månader direkt vid flygplatsen, och sedan förlänga det ytterligare 6 månader vid ett senare tillfälle?


Du kan inte skaffa visum direkt vid flygplatsen, så vitt jag vet. Men du får automatiskt rätt att stanna i sex månader, utan något visum. Om du vill ansöka om visum för att få stanna i 11 månader (Temporary Resident Visa) ska du i så fall göra det hos Canadian High Commission i London, men det kommer du inte hinna med om du åker om ett par veckor.

Men det verkar som att du kan ansöka efter att du anlänt om att få stanna i landet längre, se http://www.cic.gc.ca/english/visit/extend-stay.asp

Det är min tolkning iaf. Det som gör mig lite osäker är att den sidan pratar om att ansöka om längre giltighet för Temporary Resident Visa, så det skulle också kunna tolkas som att du måste ansöka om sexmånadersvisum först, innan du åker. Vill du ha definitivt besked får du nog prata med kanadensiska myndigheter.

Vancouver är en väldigt trevlig stad. Ha så kul!
#20 2009-09-07, 23:20
Tack så mycket för svar. De kanadensare som jag ska besöka, de sa nämligen att det är ett turistvisum som man skaffar, och man ansöker om det vid flygplatsen. Vilket för övrigt verkar vara namnet på det tillståndet som gör att man får stanna 6 månader i landet vid ankomst (när jag har kollat efter mer information!).

Det verkar som om jag har missuppfattat saken och namnet då.

Ska nog följa ditt råd om att prata med kanadensiska myndigheter. Eftersom jag har fått höra att man kan förlänga sitt så kallade turistvisum med ytterligare 6 månader, men att detta är gratis. Om man klickar på din länk, så kommer man till en sida med annan information. Det skulle för övrigt kosta 75 kanadensiska dollar att förlänga tiden som man får vistas i landet.
#21 2009-09-07, 23:56
Verkar vara dåligt med information men det verkar som om man som svensk medborgare får en stämpel vid ankomst som säger hur länge man får stanna (och då max 6 månader) men jag hittar ingenstans hur man kan förlänga detta. Viktigast är väl att du kan visa att du kan försörja dig utan att jobba.
#22 2009-09-08, 12:55
Skickade faktiskt ett väldigt långt mejl till ambassaden där jag beskrev allt så detaljerat så möjligt. Hoppas bara att det går att lösa på något vis.

En sista fråga, om man har E-ticket hur noga kontrollerar de ens returbiljett då? Tittar de bara på den och låter mig vara sen, eller kontrollerar de att biljetten är giltlig och att flygnummer etc verkligen stämmer?
#23 2009-09-12, 17:14
MrWright
Jag har hört att man måste ha en viss summa pengar ned sig om man ska vara i Canada en längre tid, att dom typ i tullen kan begära att få se hur mkt pengar man har på kontot, är det nån som vet mer om det?..verkar ju konstigt om man åker dit som turist, för dom kan väl inte kolla alla turister:'( , eller är det bara då man har arbetsvium dom frågar det?
Jag funderar som ts att åka till Canada, men inte för att jobba i första,tänkte bo hos en bekant där, ev senare om man trivs kunde man söka jobb där.
Sen en sak ang visum, man kan typ åka över till USA en sväng och förlänga sitt visum, det sa en bekant som bor i Canada att många gör.
#24 2009-09-12, 21:22
MrWright:

Det enda som jag har hört är att man måste ha en vissa summa pengar (Ha tillgång till minst 2500 CAD vid inresan) när det handlar om Work and Travel i just Kanada. När det gäller arbetsvisum samt studentvisum så har jag ingen aning.

Ska man besöka landet, så verkar följande gälla:

You must have enough money for your stay. The amount of money you will need can vary with the circumstances of the visit, how long you will stay and whether you will stay in a hotel or with friends or relatives. For more information, ask the Canadian visa office in your country or region.

Jag har hört att man helst ska ta med sig ett kontoutdrag samt ett papper som visar vad den svenskan kronan är är värd i kanadensiska dollar (det räcker med att använda en valutaomvandlare på internet tydligen, och skriva ut därifrån). Men jag vet inte om det stämmer.

För övrigt, jag är fortfarande intresserad av hur stränga kontrollerna är när man ska igenom passkontrollen och få stämpeln i sitt pass. Kontrollerar de flygbiljetterna och annat nogrant, och kör med korsförhör?