Kairo

Kairo existerade inte under den faraoniska tiden trots närheten till pyramiderna. De tidigaste arkeologiska lämningarna kommer från den romerska perioden och består av resterna av en befästning från första århundradet vår tideräkning, som kunde kontrollera skeppsfarten på Nilen. Romarna kallade staden för Egyptens Babylon.

Egyptiska museet brukar anses som ett av världens mest fantastiska museer. Här finns över 100 000 föremål från det antika Egypten. Samlingarna är kronologiskt ordnade, från det Gamla riket fram till Romarriket. Den mest kända delen av samlingarna är det man hittade i pojkfaraon Tutankhamons grav i Konungarnas dal i början av 1920-talet. I museets mumiekammare finns kropparna av elva kungar och drottningar.

Basarerna i islamiska Kairo hör också till stadens klassiska turistattraktioner. Kvarteren heter Khan el Khalili. Basarerna hör till de största i hela Mellanöstern och därmed hela världen. De har medeltida anor men det var efter den osmanska erövringen på 1500-talet som kvarteren blev en mötesplats för handelsmän från hela världen. Traditionellt är basaren indelad i kvarter efter nationalitet och trosinriktning. Här kan man köpa nästan allt. De flesta butiker i Khan-el-Khalili är stängda på söndagar.

Kairo är en av världens torraste storstäder med en nederbörd på endast 20 mm per år. Staden har heta somrar och milda vintrar. År 1979 upptogs den historiska delen av Kairo på UNESCO:s världsarvslista.

Relaterade länkar

Clear

VÄDRET

Kairo
+20°


Lokal tid: 18:08
Land:Egypten
Huvudstad: Kairo
Största stad:Kairo
Statsskick:republik
Språk:arabiska
Religion:islam
Yta: 1 001 450 km²
Folkmängd:84,7 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 79 invånare per km²
Medellivslängd:72 år
Analfabetism:29 %
Valuta: egyptiskt pund (EGP)
1 pund = 0.47 kr
BNP per capita:$ 6 300 (2010)
Tidsskillnad:+1 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:23 juli
Landsnummer:20
Landskod:EG
Näringsliv:tjänstesektor 54%, jordbruk 34%, industri 12%
Klimat:huvudsakligen ökenklimat, med milda vintrar och varma, torra somrar
Egypten Egypten
Flagga Statsvapen
Arabrepubliken Egypten
Gumhuriyyat Misr al-Arabiyya (arabiska)
Arab Republic of Egypt (engelska)
Egypten

Illustrationer

Städer i Egypten