Kalifornien

Kalifornien

Kalifornien är USA:s tredje största delstat till ytan och den största räknat i folkmängd. Södra delen är relativt tätbefolkad, medan den norra delen har betydligt färre invånare. Större delen av befolkningen bor inom ett avstånd av 80 km från Stilla havet.

Kalifornien är känd för sitt soliga klimat, sin storstilade natur med höga berg i Sierra Nevada i öster, stora slätter och öknar och den vackra Stilla Havskusten i väster. Delstaten har ett stort antal nationalparker som Yosemite nationalpark, Sequoia nationalpark och Muir Woods nationalmonument.

Genom företag baserade i Silicon Valley och Hollywood har Kalifornien ett mycket stort inflytande över världens populärkultur. Medieföretag som Fox, Disney och Time Warner och IT-företag som Apple, Google och Facebook påverkar livsstil och värderingar för miljoner människor världen över.

San Diego-området på gränsen till Mexiko är en universitetsstad och en av USA:s viktigaste flottbaser. Napa Valley och den angränsande Sonomadalen strax norr om San Francisco är ett viktigt vinområde med starka band till vinodlingarna i Frankrike.

Relaterade länkar

Medlemmarnas bilder från Kalifornien

USA

Diskussioner om Kalifornien Visa fler (403)

USA 2 månader sedan
1 221
USA 5 månader sedan
90
USA 1 år sedan
15
USA 4 år sedan
14
USA 4 år sedan
21
USA 4 år sedan
12
USA 4 år sedan
31
USA 5 år sedan
11
USA 6 år sedan
8
USA 6 år sedan
14
Land:USA
Huvudstad:Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Yta:9 372 614 km²
Folkmängd:316
Valuta:amerikansk dollar (USD)
Tidzon:UTC-5 till UTC-10
Lokal tid:04:16
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Städer i Kalifornien