New York

Staden New York har 8 214 426 invånare (2006). I hela storstadsregionen New York-New Jersey-Long Island bor det totalt 18 818 536 människor (2006). Invånarna kallas "New Yorkers".

New York är beläget i delstaten New Yorks sydligaste hörn vid Hudsonflodens mynning. Stadskärnan består sedan 1898 av de fem stadsdelarna Manhattan, Brooklyn, Queens, Bronx och Staten Island. Staden gränsar vidare i väster till New Jersey via broar och tunnlar och i nordväst till resten av delstaten New York. Hela regionen New York, New Jersey och Connecticut kallas för "Tri-State Region".

Många av New Yorks områden och landmärken är världsberömda. Frihetsgudinnan är en av de mest kända statyerna i världen och ligger beläget strax söder om Manhattan på ön Liberty Island. Wall Street, en gata som går i nedre delen av Manhattan, har varit ett ledande handelskvarter sedan andra världskriget och är där New York Stock Exchange återfinns. Staden har genom åren haft flera av världens högsta byggnader, bland annat Empire State Building (världens högsta byggnad 1931-1972) och World Trade Center (syftandes på Twin Towers; världens högsta byggnad 1972-1973). Den senare förstördes i 11 september-attackerna.

New York är en mångkulturell stad; i princip alla folkgrupper runt om i världen finns representerade. Ungefär en tredjedel av invånarna är födda utanför USA. Staden besöks av mer än 40 miljoner (49 miljoner 2007) både inrikes och utländska turister varje år, vilket gör staden till ett av världens mest populära turistmål. Staden är även känd som "staden som aldrig sover".

Relaterade länkar

Artiklar om New York City Visa fler (1)

Världens bästa och sämsta storstäder

Medlemmarnas bilder från New York City

USA
USA
USA
USA
USA

Diskussioner om New York City Visa fler (378)

Travel Forum 6 år sedan
1

New York City


Lokal tid: 00:59
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA