Michigan

Detroit är känd för sin verkstadsindustri och då framförallt biltillverkning. Henry Ford startade bilmärket Ford här år 1903. De två andra amerikanska fordonsjättarna, General Motors och DaimlerChrysler, håller också till i Detroit. Detta gjorde att Detroit fick status som USA:s viktigaste bilstad.

Detroits har dock haft en extrem utflyttning de senaste 20-30 åren. Detroit hade i många årtionden USA:s största bilproduktion (DaimlerChrysler), vilket genererade en mängd arbetsplatser. Då produktionen flyttade till Asien skedde en våldsam avfolkning av staden och massnedläggningar av industrier. Idag består stadens centrum delvis av övergivna byggnader och kriminaliteten är hög. Detroit har även en säregen musik på tre fält: rock, hiphop och soul.

Detroitrocken började att göra sig gällande under mitten av 1960-talet, då det dök upp garagerockgrupper som Question Mark & the Mysterians i staden. Därefter började grupper som MC5 och The Stooges att lägga fram sin säregna form av garagerock - denna blev viktig för utvecklingen av punken på 1970-talet. Under 1970-talet bidrog Detroit med två av glamrockens största aktörer: Alice Cooper och Iggy Pop. Därefter låg Detroitrocken i dvala ett tag, innan The White Stripes och The Von Bondies ledde staden in i en ny bölja av garagerock under 2000-talet.

Detroits hiphopscen frontas av bland annat Eminem. Filmen 8 Mile, med Eminem i huvudrollen, beskriver Detroits hiphopmiljö. Det legendariska soulskivbolaget Motown var också från Detroit. Två av deras toppartister, Marvin Gaye och Aretha Franklin, var äkta stadsbarn. Namnet kommer från Detroits roll som Motor town.

Andra kända Detroitartister är Bill Haley, Aaliyah och John Lee Hooker. Den moderna dansmusiken Techno skapades i Detroit under 1980-talet av Derrick May, Juan Atkins och Kevin Saunderson. Rockbandet Kiss har gjort en låt som heter Detroit Rock City.

Relaterade länkar

Diskussioner om Detroit Visa fler (7)

USA 5 månader sedan
90
USA 4 år sedan
20
USA 9 år sedan
16
USA 10 år sedan
13
USA 11 år sedan
10
USA 13 år sedan
5
USA 16 år sedan
13

Detroit


Lokal tid: 05:49
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA