Louisiana

Staden ligger delvis under såväl havsytans som Mississippiflodens nivå och skyddas därför från översvämning av stora vallar åt alla håll samt kraftiga pumpar. New Orleans har södra USA:s största hamn, Port of South Louisiana, och denna utgör basen för stadens ekonomi. Handel sker med Mexiko och den karibiska övärlden.

Staden är känd som jazzens och Louis Armstrongs födelseort samt som nöjesstad. Det anses att stängningen av nöjes- och bordelldistrikt Storyville 1917 bidrog till jazzens spridning norrut. Mardi Gras, som årligen genomförs här, är landets största karneval. Staden är känd för sitt rika musik- och restaurangliv liksom för sina väl bevarade byggnader byggda i en för USA avvikande arkitektur. I den berömda historiska stadsdelen French Quarter finns ett stort antal etablissemang med förstklassig musik och mat. Det finns förstklassiga restauranger även i andra delar av staden, som till exempel "Commander's Palace" som blev utsedd till årets restaurang i USA år 2003. Restaurangen ligger i Garden District. New Orleans har ett fuktigt subtropiskt klimat med heta, fuktiga somrar och milda vintrar.

Under Amerikanska inbördeskriget erövrades New Orleans tidigt av Nordstaternas trupper, och besparades därmed den förstörelse som drabbade många andra städern i Södern. En flottstyrka från norr erövrade staden den 28 januari 1862. Med en stor utbildad befolkning av färgade som sedan länge hade samexisterat och samarbetat med den via befolkningen, var rasattityderna utpräglat liberala för att vara i amerikanska Södern. Många i staden protesterade mot delstatsregeringens försökt att införa strikt rassegregation, och försökte ändra på detta genom ett juridiskt testfall. Detta fall prövades av Högsta domstolen 1896. Resultatet blev en seger för segregationslagarna, och dessa upprätthölls därefter mer än ett halvt sekel.

1897 öppnades Storyville, ett område för prostitution, underhållning och spel. Myndigheterna var inledningsvis positiva eftersom det ansågs ge bättre kontrollmöjligheter om denna typ av aktiviteter koncentrerades till ett litet och väl avgränsat område. Storyville blev snabbt en turistattraktion. Området existerade i 20 år innan det stängdes på order av den amerikanska staten.

I slutet av augusti 2005 orsakade orkanen Katrina en stormflod som gav stora materiella skador på staden då den delvis förstörde stadens skyddsvallar mot Lake Pontchartrain och mer eller mindre dränkte New Orleans. Mer än 1 000 människor omkom. Många av de familjer som evakuerades under översvämningen har fortfarande inte vågat flytta tillbaka, och flera stora företag som haft sitt huvudkontor i innerstaden har flyttat till andra städer i USA, då man befarar att katastrofen kan upprepas.

Relaterade länkar

Diskussioner om New Orleans Visa fler (42)

USA 5 månader sedan
90
USA 6 år sedan
10
USA 7 år sedan
11
USA 8 år sedan
5
USA 8 år sedan
12
USA 8 år sedan
16
USA 9 år sedan
12
USA 9 år sedan
8
USA 9 år sedan
7
USA 9 år sedan
2

New Orleans


Lokal tid: 03:28
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA