Tennessee

Nashville kallas för "Music City". Med undantag från New Orleans kan knappast någon annan stad i USA mäta sig med Nashville när det gäller musikprägeln. Det är countrymusikens absoluta Mekka. Hit flygs och bussas turister för musikens skull. I Nashville finns Country Music Hall of Fame.

Nashville är staden där Grand Ole Opry uppstod. Söderns egna ladugårdsopera är en i det närmaste unik musikföreteelse. Här uppträder de unga förväntansfulla tillsammans med de redan etablerade i allt sitt glitter, och besökarna njuter och laddar de mänskliga batterierna till musik. Musiken har haft stort infytande på Nashville och många investeringar som gjorts i staden har påverkats av musiklivet. Opryland Hotel är ett sådant exempel, en hotellvärld utan motstycke. Med rumsutsikt mot tropiska inomhusträdgårdar på flera tunnland, porlande bäckar och vinande vattenfall.

Längs den lilla gatstumpen Printers Alley kantas gatan av små musikklubbar. Det spelas blues i en, country i en annan och jazz i en tredje. I en av dem låg Jimmy Hyde's smått legendariska Carousel Club. Här föddes mycket av den musik och det sound som kom att prägla musikinspelningarna i Nashville. Staden sjuder av musik. De som inte spelar inomhus spelar ute på gatan, en trumkvartett kan sitta på gatan och spela på modifierade hinkar i ett crescendo av rytmer. På dansgolvet inne på en krog lär sig alla line dance inför jublande publik.

På Cumberlandfloden flyter den majestätiska hjulångaren General Jackson fram och från fartyget strålar oftast musik. Ombord på ett museitåg avnjuter andra kvällsmiddagen, till musik. Nashville är för många amerikaner lika med musik.

The Parthenon är världens enda fullskalemodell av det grekiska Parthenontemplet. Inuti templet finns stadens konstmuseum, där bland annat världens största inomhusstaty finns, i form av en 12,6 meter hög replik av Fidias berömda kryselefantinstaty av Athena Parthenos.

Relaterade länkar

Diskussioner om Nashville Visa fler (18)

USA 6 år sedan
5
USA 8 år sedan
12
USA 8 år sedan
12
USA 10 år sedan
6
USA 10 år sedan
7
USA 11 år sedan
22
USA 11 år sedan
22
USA 11 år sedan
4
USA 11 år sedan
47
USA 12 år sedan
121

Nashville


Lokal tid: 09:49
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA