Oklahoma

Oklahoma City är till arealen en av USA:s största städer. Staden är ett betydande kommunikations- och handelscentrum och en viktig industristad med oljeanknuten industri.

År 1995 utfördes en terroristattack i Oklahoma City. I attacken förstördes den federala byggnaden Alfred P. Murrah Federal Building av en bilbomb. 168 människor dödades. Timothy McVeigh och Terry Nichols, anhängare av den amerikanska högerextrema militia-rörelsen, dömdes senare för dådet. I USA väckte bombdådet i Oklahoma City särskilt stor uppmärksamhet eftersom det var den första terroristattacken på amerikansk mark som krävde ett stort antal döda.

Relaterade länkar

Oklahoma City


Lokal tid: 05:06
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA