Florida

Key West är en hamnstad och många kryssningsfartyg angör hamnen. Här finns en internationell flygplats, Key West International Airport (EYW) och ett stort antal hotell och pensionat. De flesta ligger belägna i närheten av huvudgatan Duval Street där även den kända baren Sloppy Joe's återfinns.

1912 invigdes en järnväg från fastlandet ut till Key West, men 1935 drog en våldsam orkan fram över området och förstörde en stor del av infrastrukturen. Det ansågs för dyrt att bygga upp järnvägen igen, så tågtrafiken till Key West blev ganska kortvarig. I stället så användes en del av järnvägsbroarna till att bygga US Highway 1, och denna invigdes 1938.

På 20-talet flyttade många konstnärer och intellektuella till Key West som alltid varit känt för sin toleranta och öppna livsstil. Varje år hålls här en stor gayfestival med tusentals bofasta och tillresta deltagare i festligheterna.

Ernest Hemingway bodde några år på Key West (1931-1940) och hans bostad är nu museum med guidade turer. Trädgården vimlar av sextåiga katter som påstås vara ättlingar till de katter som Hemingway ägde. Här finns också den första poolen på Key West. Priset för att bygga poolen lär ha varit astronomiskt.

På baren Sloppy Joe's lär Hemingway ha tillbringat en hel del av sin fritid. Den ligger i korsningen Duval Street / Green Street och flyttade hit från sin ursprungliga adress på Green Street 1935 där "The Original Sloppy Joe's" fortfarande ligger kvar. En gång per år (i juli) så har man även en tävling i vem som är mest lik Hemingway och fotografier av segrarna pryder en av väggarna.

På sydvästra delen av Key West finns ett fingerborgsformat monument som kallas Southernmost Point. Det markerar den sydligaste delen av det kontinentala USA och längre söderut än så går det alltså inte att komma i detta stora land.

Relaterade länkar

Diskussioner om Key West Visa fler (14)

USA 5 år sedan
22
USA 6 år sedan
12
USA 7 år sedan
5
USA 9 år sedan
17
USA 10 år sedan
17
USA 10 år sedan
13
USA 11 år sedan
10
USA 11 år sedan
7
USA 12 år sedan
15
USA 12 år sedan
1

Key West


Lokal tid: 14:09
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA