Minnesota

Minneapolis räknas som en av de mest "norska" städerna i USA, eftersom ett stort antal norska immigranter bosatte sig där. Staden har en kyrka Mindekirken med präst som är utsänd från Norge. Kyrkan ligger i det centrala Minneapolis. Grunnlovsdagen - den dag då Norge fick sin grundlag - firas varje år i en av stadens centrala parker, Lowring Park, inte alltid på 17 maj, men på den fridag eller helgdag som kommer närmast.

Historiskt har Minnesota varit hemvist för många skandinaviska och tyska emigranter. Skandinaverna, framför allt svenskar och norrmän, bosatte sig gärna i de kalla skogrika norra områdena, kanske för att de kände sig hemma där. Tyskarna däremot flyttade söder ut, där det är varmare. Minneapolis, som ligger mellan dessa två områden, har därför en stor population av ättlingar till båda grupperna. I Minnesota finns även en stor population ur den amerikanska urbefolkningen, indianerna, vilket även det återspeglas i Minneapolis. Staden har den största andelen indianer av alla amerikanska storstäder. Efter Vietnamkriget kom många flyktingar från Vietnam och Kina till staden. På senare år har det även kommit många somalier.

Sedan toppnoteringen 521 718 invånare (1950) har antalet i staden sjunkit stadigt. Bottennoteringen kom 1990 då endast 368 383 människor bodde där. Sedan dess har invånarantalet ökat något. Dock har andelen vita minskat till en nivå som är den lägsta sedan 1900-talets början.

I Minneapolis-Saint Paul-området bor det tillsammans cirka 3 miljoner invånare.

Relaterade länkar

Diskussioner om Minneapolis Visa fler (4)

USA 12 år sedan
11
USA 16 år sedan
3
USA 17 år sedan
5
USA 19 år sedan
12

Minneapolis


Lokal tid: 07:29
Land:USA
Huvudstad: Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Religion:kristendom
Yta: 9 372 614 km²
Folkmängd:316,2 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 32 invånare per km²
Medellivslängd:78 år
Analfabetism:1 %
Valuta: amerikansk dollar (USD)
1 dollar = 8.40 kr
BNP per capita:$ 47 700 (2010)
Tidsskillnad:-11 till -6 timmar
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
Näringsliv:tjänstesektor 79%, industri 18%, jordbruk 3%
Klimat:varierat: de östra delstaterna har tempererat klimat med varma somrar och snöiga vintrar i norr och subtropiska förhållanden i söder; i sydväst råder arida och semiarida förhållanden; västkusten är tempererad men varmare i Kalifornien och fuktigare på stillahavskusten i nordväst; Hawaii är huvudsakligen tropiskt; Alaska har framför allt arktiskt klimat men mer kyligt och fuktigt på sydkusten
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Illustrationer

Städer i USA