Novgorod

Novgorod är belägen på en kulle ovanför floden Volchov, direkt efter dennas utlopp från sjön Ilmen. Den ligger omkring 150 kilometer sydöst om Sankt Petersburg, i ett i övrigt i stort okuperat lågland.

Under medeltiden var Novgorod är en av Rysslands mest betydande städer. Det är också en av landets äldsta städer, omnämnd redan år 859. Vikingarna kallade staden för Holmgård. Där finns många arkeologiska fynd från äldre historia då den är Rysslands mest utgrävda stad. Markens beskaffenhet har bevarat de arkeologiska fynden bra. Bland mycket annat har man hittat medeltida näverbrev på ryska och även på finska som ger en inblick i medeltidens vardagsliv.

Inga andra ryska eller ukrainska städer kan konkurrera med Novgorod om variationen på sina medeltidsmonument. Novgorod har, i likhet med många andra ryska städer, sitt eget Kreml (fästningsverk). Här finns Sofiakatedralen och tusenårsminnesmärket för Ryssland, formad som en kyrkoklocka (motivet återfinns på 5-rubelsedeln).

Relaterade länkar

Novgorod


Lokal tid: 15:47
Land:Ryssland
Huvudstad: Moskva
Största stad:Moskva
Statsskick:federativ republik
Språk:ryska
Religion:kristen ortodox
Yta: 17 075 200 km²
Folkmängd:143,5 miljoner (2013)
Befolkningstäthet: 8 invånare per km²
Medellivslängd:66 år
Analfabetism:1 %
Valuta: rysk rubel (RUB)
1 rubel = 0.14 kr
BNP per capita:$ 15 700 (2010)
Tidsskillnad:+1 till +11 timme
Elektricitet:220 V AC, 50Hz
Nationaldag:12 juni
Landsnummer:7
Landskod:RU
Näringsliv:industri 27%, jordbruk 15%, utbildning och kultur 11%, övrigt 47%
Klimat:varmt och torrt i söder; kalltempererat (långa, kalla vintrar och korta, milda somrar) i stora delar av de inre delarna; polarkl
Ryssland Ryssland
Flagga Statsvapen
Ryska federationen
Rossijskaja Federatsija (ryska)
Russian Federation (engelska)
Ryssland

Illustrationer

Städer i Ryssland