Hawaii

Hawaii

Åtta av öarna är relativt stora: Hawaii, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai och Niihau. Hawaii har omkring 1,3 miljoner invånare och flertalet av dessa bor på ön Oahu där också delstatshuvudstaden Honolulu ligger .

Hawaiis yta växer kontinuerligt på grund av vulkanen Kilaueas utbrott, som har pågått en längre tid. Den hawaiianska traditionen gör vulkangudinnan Pele ansvarig för verksamheten.

Arkeologiska bevis pekar mot att öarna tidigast bosattes på 1000-talet, troligtvis av polynesiska bosättare från Marquesasöarna, Raiatea och Bora Bora. Den första registrerade europeiska kontakten med öarna var år 1778 genom den brittiske upptäcktsresanden James Cook. Emellertid, finns påtagliga bevis för att spanjorerna seglat till Hawaii-öarna dessförinnan. Engelsmännens missionärer efterträddes av amerikanska, som anlände 1820. Dessa fick hövdingarna och den resterande befolkningen att konvertera till protestantismen.

Hawaii var liksom Kalifornien, Texas och Vermont en självstyrande nation innan införlivningen i USA. Konungadömet Hawaii existerade från 1810 till 1893, då monarkin störtades. Kung Kamehameha den Store hade etablerat en dynasti som regerade fram till 1872, då kung Kamehameha V avled. Ett konungaval genomfördes där Kalakaua besegrade Emma av Hawaii, men upplopp efter valet medförde att engelska och amerikanska trupper landsattes för att återställa lugnet. Huset Kalakaua fick makten, men Hawaii fungerade som en oberoende republik och inte en monarki från 1894 till 1898. Självständigheten tog därefter i praktiken slut i och med att amerikanska och europeiska intressen tvingade Kalakaua att underteckna den så kallade Bajonett-konstitutionen. Denna inskränkte kraftigt Kalakauas administrativa befogenheter, fråntog alla asiatiska immigranter rösträtt samt krävde att de amerikaner, européer och infödda hawaiianer skulle ha en viss minimiinkomst för att få rösta. Detta innebar att nästan enbart amerikaner och européer hade rösträtt. Kort därefter annekterades Hawaii av USA och blev slutligen territoriet Hawaii 1898, dock fortsatte Kalakaua som marionettkung fram till sin död 1891. Hans syster Liliuokalani efterträdde honom och "regerade" fram till 1893. Sedan 1959 är Hawaii en av USA:s delstater.

Relaterade länkar

Diskussioner om Hawaii Visa fler (45)

USA 6 år sedan
166
Travel Forum 6 år sedan
1
Övriga resediskussioner 8 år sedan
7
Övriga resediskussioner 9 år sedan
48
USA 9 år sedan
7
Övriga resediskussioner 9 år sedan
1
Travel Forum 10 år sedan
6
Övriga resediskussioner 10 år sedan
3
Travel Forum 10 år sedan
3
USA 11 år sedan
1
Land:USA
Huvudstad:Washington DC
Största stad:New York City
Statsskick:förbundsrepublik
Språk:engelska
Yta:9 372 614 km²
Folkmängd:316
Valuta:amerikansk dollar (USD)
Tidzon:UTC-5 till UTC-10
Lokal tid:20:34
Nationaldag:4 juli
Landsnummer:1
Landskod:US
USA USA
Flagga Statsvapen
Amerikas Förenta Stater
United States of America (engelska)
USA

Städer i Hawaii